Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Uw paard chippen

Chippen is verplicht voor ieder paard en iedere pony en ezel. Deze chip moet binnen zes maanden na de geboorte van het veulen worden geplaatst.

I&R bevoegd

Niet iedereen mag zomaar een paard chippen. Alleen gekwalificeerde dierenartsen en erkende paardenartsen mogen een paard chippen. Bij AniCura ’t Leidse Land hebben wij dierenartsen met deze bevoegdheid in dienst. U kunt bij ons dus terecht om uw paard te laten chippen.

Net als bij honden en katten is elk chipnummer uniek. Ook bij paarden is een chipscanner nodig om de code af te lezen. Hier voelt uw paard helemaal niks van.

De chip zetten

De chip wordt in de hals aangebracht, aan de linkerkant (tenzij dat niet kan). Voordat de dierenarts de chip inbrengt zal hij of zij eerst de plek scheren en ontsmetten. Meestal is het niet nodig om het paard hiervoor te sederen.

Het chippen is een onderdeel van de paspoortaanvraag. Nadat de chip is gezet wordt het aanvraagformulier voor het paspoort ingevuld door de dierenarts. Op dit formulier komen de gegevens van de eigenaar en de uiterlijke kenmerken van het paard, eventueel aangevuld met stamboekgegevens. Nadat het aanvraagformulier is verwerkt en opgestuurd, duurt het meestal nog 3 of 4 weken voordat u het paspoort krijgt toegestuurd.

Het chippen van paarden is een manier van (blijvende) identificatie van het dier. Zo kan dit helpen bij het opsporen van gestolen dieren en maakt het fraude moeilijker. Daarnaast kan het ook helpen bij ziektebestrijding en controle op wedstrijden.

Het paspoort

Het hebben van een paardenpaspoort is verplicht en moet altijd bij het paard aanwezig zijn. Ook wanneer u met uw paard de openbare weg op gaat (buitenritten, wedstrijden, naar de dierenarts etc.), moet u het paspoort bij u hebben. Het paspoort geldt niet als eigendomsbewijs maar uitsluitend als officieel identificatiebewijs.

Daarnaast is het voor de dierenarts verplicht om behandelingen met bepaalde soorten medicijnen te noteren in het paspoort.

Uw paard in goede handen

We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.

Gebruik de lijst hieronder.

Uw paard bij de dierenarts

 • Mocht u van plan zijn een paard of pony te kopen, dan raden we u zeker aan het dier te laten keuren. Dit kan vervelende situaties na aankoop voorkomen.

  Lees meer

 • Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

  Lees meer

 • Wij bieden de mogelijkheid van laser therapie aan bij bepaalde aandoeningen van uw paard. Laser therapie kan onder andere helpen bij ontstekingen, het helpt bij de genezing van bepaalde wonden en het helpt bij het bevorderen van de bloedsomloop.

  Lees meer

 • Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen pa…

  Lees meer

 • Chippen is verplicht voor ieder paard en iedere pony en ezel. Deze chip moet binnen zes maanden na de geboorte van het veulen worden geplaatst.

  Lees meer

 • Door uw paard te laten vaccineren gaat het lichaam van uw paard zelf afweerstoffen (antilichamen) aanmaken tegen de infectieziektes waarvoor hij wordt vaccineert. Een infectieziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schim…

  Lees meer

 • In Nederland worden de meeste hengsten gecastreerd omdat ruinen meestal rustiger en beter te hanteren zijn dan hengsten. Het castreren van hengsten is een operatie die we vaak uitvoeren en waar we dus veel ervaring mee hebben.

  Lees meer

 • Droes, de meeste paardeneigenaren kennen het wel. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Het typische beeld van droes is een paard met dikke abcessen onder de kaak.

  Lees meer

 • Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

  Lees meer

 • Naast bacteriën of een virussen kunnen paarden en pony's ook last hebben van parasieten. Wormen zijn voorbeelden van parasieten die in het maag-darmkanaal van het paard leven.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd