Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Droes

Droes, de meeste paardeneigenaren kennen het wel. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Het typische beeld van droes is een paard met dikke abcessen onder de kaak.

Droes wordt veroorzaakt door een bacterie: Streptococcus equi equi. Paarden van alle leeftijden kunnen ziek worden, maar jonge paarden en paarden met een verminderde weerstand hebben er het vaakst last van. 

Verspreiding van droes 

De verspreiding van de bacterie verloopt via direct contact tussen paarden, maar ook via de lucht (hoesten) en besmette kleding of schoenen. Het is dus een bacterie die moeilijk in de hand te houden is wanneer er een besmet paard op een stal staat met veel andere paarden.  

Nadat een paard droes heeft gehad, is hij in ieder geval nog vier tot zes weken lang besmettelijk. Sommige paarden worden daarna drager. Bij deze paarden blijft de bacterie achter in de luchtzakken en scheiden deze met tussenpozen blijvend uit. 

Wanneer iedereen op stal zich aan strenge hygiëneregels houdt, dan de verspreiding worden tegengehouden. Wij adviseren u graag met de hygiënemaatregelen en bij de behandeling van droes. Dragers kunnen wij opsporen door het uitvoeren van een luchtzakspoeling. Vervolgens kunnen wij dragers behandelen met antibiotica. Wanneer de luchtzakspoelingen daarna schoon zijn, betekent dit dat het dier geen drager meer is.  

Symptomen

Droes is een infectie van de luchtwegen. De symptomen die bij droes voorkomen zijn dus typische verkoudheidsklachten. Daarnaast is er natuurlijk het typische droes-beeld van een paard met dikke abcessen onder de kaak.  

De meest voorkomende symptomen zijn:  

  • Korte periode van koorts;
  • Zwelling van de lymfeknopen en abcessen in de lymfeknopen (vooral rondom het hoofd);
  • Minder willen eten; 
  • Geel-groen snot uit de neus; 
  • Benauwdheid en sneller ademhalen;
  • Sloom en minder alert zijn. 

Diagnose droes 

Wanneer een paard alle bovenstaande symptomen heeft, is de kans wel erg groot dat het paard droes heeft. De officiële diagnose wordt gesteld na laboratoriumonderzoek van een neusswab, een luchtzakspoeling of van pus uit de lymfeknoop. 

Behandeling van droes 

De behandeling bestaat voornamelijk uit het geven van pijnstillers, zacht voedsel en eventueel extra vloeistof. Nadat de abcessen zijn doorgebroken, verdwijnen de symptomen meestal snel. Het gebruik van antibiotica is in de meeste gevallen niet aan te raden. Antibiotica vertraagd namelijk het rijpen van de abcessen.  

Preventie van droes

Het belangrijkste bij de preventie van droes is een goede hygiëne. Maak regelmatig de stal schoon met bijvoorbeeld Halamid. Zorg ervoor dat de stal goed droog wordt en blijft.  

Het is ook mogelijk om je paard tegen droes te vaccineren. Bij een uitbraak kan vaccinatie de symptomen sterk verminderen. U kunt uw paard laten vaccineren vanaf 4 maanden leeftijd. Vier weken later moet er een booster worden gegeven, waarna de vaccinatie halfjaarlijks wordt herhaald.  

Uw paard in goede handen

We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.

Gebruik de lijst hieronder.

Uw paard bij de dierenarts

  • Mocht u van plan zijn een paard of pony te kopen, dan raden we u zeker aan het dier te laten keuren. Dit kan vervelende situaties na aankoop voorkomen.

    Lees meer

  • Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

    Lees meer

  • Wij bieden de mogelijkheid van laser therapie aan bij bepaalde aandoeningen van uw paard. Laser therapie kan onder andere helpen bij ontstekingen, het helpt bij de genezing van bepaalde wonden en het helpt bij het bevorderen van de bloedsomloop.

    Lees meer

  • Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen pa…

    Lees meer

  • Chippen is verplicht voor ieder paard en iedere pony en ezel. Deze chip moet binnen zes maanden na de geboorte van het veulen worden geplaatst.

    Lees meer

  • Door uw paard te laten vaccineren gaat het lichaam van uw paard zelf afweerstoffen (antilichamen) aanmaken tegen de infectieziektes waarvoor hij wordt vaccineert. Een infectieziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schim…

    Lees meer

  • In Nederland worden de meeste hengsten gecastreerd omdat ruinen meestal rustiger en beter te hanteren zijn dan hengsten. Het castreren van hengsten is een operatie die we vaak uitvoeren en waar we dus veel ervaring mee hebben.

    Lees meer

  • Droes, de meeste paardeneigenaren kennen het wel. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Het typische beeld van droes is een paard met dikke abcessen onder de kaak.

    Lees meer

  • Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

    Lees meer

  • Naast bacteriën of een virussen kunnen paarden en pony's ook last hebben van parasieten. Wormen zijn voorbeelden van parasieten die in het maag-darmkanaal van het paard leven.

    Lees meer

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.