Begeleiding bij fokken

Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

Als u een veulen wilt fokken met uw merrie, dan is het uitzoeken van een geschikte hengst en contact opnemen met de hengstenhouder de eerste stap. Daarna kunnen we overgaan op het drachtig krijgen van uw merrie. Bij AniCura ‘t Leidse Land zijn we u graag van dienst. 

Onderzoek op stal

Om het juiste moment voor inseminatie uit te kiezen, maken we gebruik van een echoapparaat. We onderzoeken daarbij de baarmoeder en de eierstokken om het moment van de eisprong te voorspellen. Dit onderzoek voeren we gewoon uit in de stal, wat het meest comfortabel is voor uw merrie. Het grootste voordeel is dat de dagelijkse routine niet verstoord hoeft te worden, wat ook beter is voor de vruchtbaarheid.  

Hoe gaat fertiliteitsbegeleiding in zijn werk?

  • U neemt contact met ons op en vertelt ons over uw wensen.
  • Wij zullen dan een plan van aanpak en de bijbehorende kosten met u bespreken.
  • Vervolgens zal een eerste echo-onderzoek bij uw merrie moeten plaatsenvinden. We bekijken dan waar ze zich ongeveer in de cyclus bevindt.  
  • Wanneer ze hengstig is, zal na drie tot vijf dagen de eisprong volgen. We streven ernaar om zo dicht mogelijk rondom dat tijdstip te insemineren.  
  • We controleren voor 9.00 uur 's ochtends uw merrie, omdat sperma voor 9.00 uur besteld moet worden wanneer we verwachten op die dag te moeten insemineren. 
  • U bestelt het sperma en laat dit thuis of op onze praktijk bezorgen. Vervolgens komen we weer bij u om de merrie te insemineren.
  • Sperma blijft ongeveer 48 uur goed. Daarom controleren we twee dagen na inseminatie, wederom vóór 9.00 uur ʼs ochtends, of uw merrie een eisprong heeft gehad. Indien dit niet het geval is, herhalen we de inseminatie. 
  • Als uw merrie wel een eisprong heeft gehad, dan controleren we op dag 18 na inseminatie of ze drachtig is (bij een dubbele eisprong controleren we op dag 15). 
  • De tweede echo is rond dag 35. Dan bekijken we of de vrucht ook een hartslag heeft en of alles er goed uitziet. 
  • Vóór 1 oktober controleren we of de merrie nog steeds drachtig is, omdat er anders eventueel een zogenaamde gust-verklaring geschreven moet worden voor de hengstenhouder.

Mocht u interesse hebben in de mogelijkheden die wij u kunnen bieden op het gebied van de fertiliteitsbegeleiding van uw merrie, neemt u dan gerust contact met ons op. We zijn u graag van dienst! 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd