Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Begeleiding bij fokken

Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

Als u een veulen wilt fokken met uw merrie, dan is het uitzoeken van een geschikte hengst en contact opnemen met de hengstenhouder de eerste stap. Daarna kunnen we overgaan op het drachtig krijgen van uw merrie. Bij AniCura ‘t Leidse Land zijn we u graag van dienst. 

Onderzoek op stal

Om het juiste moment voor inseminatie uit te kiezen, maken we gebruik van een echoapparaat. We onderzoeken daarbij de baarmoeder en de eierstokken om het moment van de eisprong te voorspellen. Dit onderzoek voeren we gewoon uit in de stal, wat het meest comfortabel is voor uw merrie. Het grootste voordeel is dat de dagelijkse routine niet verstoord hoeft te worden, wat ook beter is voor de vruchtbaarheid.  

Hoe gaat fertiliteitsbegeleiding in zijn werk?

 • U neemt contact met ons op en vertelt ons over uw wensen.
 • Wij zullen dan een plan van aanpak en de bijbehorende kosten met u bespreken.
 • Vervolgens zal een eerste echo-onderzoek bij uw merrie moeten plaatsenvinden. We bekijken dan waar ze zich ongeveer in de cyclus bevindt.  
 • Wanneer ze hengstig is, zal na drie tot vijf dagen de eisprong volgen. We streven ernaar om zo dicht mogelijk rondom dat tijdstip te insemineren.  
 • We controleren voor 9.00 uur 's ochtends uw merrie, omdat sperma voor 9.00 uur besteld moet worden wanneer we verwachten op die dag te moeten insemineren. 
 • U bestelt het sperma en laat dit thuis of op onze praktijk bezorgen. Vervolgens komen we weer bij u om de merrie te insemineren.
 • Sperma blijft ongeveer 48 uur goed. Daarom controleren we twee dagen na inseminatie, wederom vóór 9.00 uur ʼs ochtends, of uw merrie een eisprong heeft gehad. Indien dit niet het geval is, herhalen we de inseminatie. 
 • Als uw merrie wel een eisprong heeft gehad, dan controleren we op dag 18 na inseminatie of ze drachtig is (bij een dubbele eisprong controleren we op dag 15). 
 • De tweede echo is rond dag 35. Dan bekijken we of de vrucht ook een hartslag heeft en of alles er goed uitziet. 
 • Vóór 1 oktober controleren we of de merrie nog steeds drachtig is, omdat er anders eventueel een zogenaamde gust-verklaring geschreven moet worden voor de hengstenhouder.

Mocht u interesse hebben in de mogelijkheden die wij u kunnen bieden op het gebied van de fertiliteitsbegeleiding van uw merrie, neemt u dan gerust contact met ons op. We zijn u graag van dienst! 

Uw paard in goede handen

We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.

Gebruik de lijst hieronder.

Uw paard bij de dierenarts

 • Mocht u van plan zijn een paard of pony te kopen, dan raden we u zeker aan het dier te laten keuren. Dit kan vervelende situaties na aankoop voorkomen.

  Lees meer

 • Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

  Lees meer

 • Wij bieden de mogelijkheid van laser therapie aan bij bepaalde aandoeningen van uw paard. Laser therapie kan onder andere helpen bij ontstekingen, het helpt bij de genezing van bepaalde wonden en het helpt bij het bevorderen van de bloedsomloop.

  Lees meer

 • Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen pa…

  Lees meer

 • Chippen is verplicht voor ieder paard en iedere pony en ezel. Deze chip moet binnen zes maanden na de geboorte van het veulen worden geplaatst.

  Lees meer

 • Door uw paard te laten vaccineren gaat het lichaam van uw paard zelf afweerstoffen (antilichamen) aanmaken tegen de infectieziektes waarvoor hij wordt vaccineert. Een infectieziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schim…

  Lees meer

 • In Nederland worden de meeste hengsten gecastreerd omdat ruinen meestal rustiger en beter te hanteren zijn dan hengsten. Het castreren van hengsten is een operatie die we vaak uitvoeren en waar we dus veel ervaring mee hebben.

  Lees meer

 • Droes, de meeste paardeneigenaren kennen het wel. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Het typische beeld van droes is een paard met dikke abcessen onder de kaak.

  Lees meer

 • Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

  Lees meer

 • Naast bacteriën of een virussen kunnen paarden en pony's ook last hebben van parasieten. Wormen zijn voorbeelden van parasieten die in het maag-darmkanaal van het paard leven.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd