Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Mestonderzoek

Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen paarden.

Waarom mestonderzoek?

Op tijd ontwormen is belangrijk om klachten zoals diarree en hoesten door wormen, te voorkomen. Toch kunnen we niet zomaar gaan ontwormen. Tegenwoordig bestaat er namelijk resistentie bij wormen. Als we te veel zouden gaan ontwormen, werken we resistentie in de hand. Daarom doen wij mestonderzoek om te controleren of ontwormen nodig is, en zo ja, welk middel verstandig is om te gebruiken.  

Bij mestonderzoek wordt de microscoop gebruikt om te zoeken naar wormeieren en andere aanwijzingen voor een worminfectie. Als er maar heel weinig wormeieren gevonden worden, is een behandeling vaak overbodig. 

Wij adviseren om 14 dagen na het ontwormen te controleren of de betreffende worm/parasiet weg is. Deze controles doen wij ook door middel van mestonderzoek.  

Ontwormings advies 

Paarden die in grote groepen leven (zoals op maneges), jonge paarden en paarden die vaak op andere stallen komen, hebben een verhoogde kans op besmetting. Voor deze dieren adviseren wij om vaker mestonderzoek te laten doen. Voor een volwassen paard wat grotendeels op dezelfde stal/weide staat zou 1 keer per jaar een controle voldoende moeten zijn. 

Hieronder geven wij enkele tips om te voorkomen dat uw paard last krijgt van wormen: 

 • Laat de mest onderzoeken op wormeieren voordat u gaat behandelen.
 • Behandel alle paarden in dezelfde weide/groep tegelijk.
 • Gebruik een werkzaam middel, passend bij het juiste gewicht. Hier zullen wij u over adviseren. 
 • Besteed extra aandacht aan veulens en jonge paarden.
 • Zet niet te veel paarden tegelijk in de wei (geen overbezetting).
 • Verwijder minstens twee keer per week de mest uit het land.
 • Weiden regelmatig maaien.
 • Verwijder dagelijks de mest uit de boxen.
 • Reinig regelmatig de box als u een merrie met een pasgeboren veulen heeft.
 • Ontwormen voordat de dieren de weide opgaan. 

Let op: in de wintermaanden (oktober-maart) is mestonderzoek minder betrouwbaar. De wormen en larven worden door de kou inactief en in de mest zijn ze slecht aan te tonen terwijl ze wel aanwezig kunnen zijn. Wormonderzoek in deze periode moet bij verdachte paarden daarom worden aangevuld met een bloedonderzoek. 

Uw paard in goede handen

We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.

Gebruik de lijst hieronder.

Uw paard bij de dierenarts

 • Mocht u van plan zijn een paard of pony te kopen, dan raden we u zeker aan het dier te laten keuren. Dit kan vervelende situaties na aankoop voorkomen.

  Lees meer

 • Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

  Lees meer

 • Wij bieden de mogelijkheid van laser therapie aan bij bepaalde aandoeningen van uw paard. Laser therapie kan onder andere helpen bij ontstekingen, het helpt bij de genezing van bepaalde wonden en het helpt bij het bevorderen van de bloedsomloop.

  Lees meer

 • Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen pa…

  Lees meer

 • Chippen is verplicht voor ieder paard en iedere pony en ezel. Deze chip moet binnen zes maanden na de geboorte van het veulen worden geplaatst.

  Lees meer

 • Door uw paard te laten vaccineren gaat het lichaam van uw paard zelf afweerstoffen (antilichamen) aanmaken tegen de infectieziektes waarvoor hij wordt vaccineert. Een infectieziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schim…

  Lees meer

 • In Nederland worden de meeste hengsten gecastreerd omdat ruinen meestal rustiger en beter te hanteren zijn dan hengsten. Het castreren van hengsten is een operatie die we vaak uitvoeren en waar we dus veel ervaring mee hebben.

  Lees meer

 • Droes, de meeste paardeneigenaren kennen het wel. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Het typische beeld van droes is een paard met dikke abcessen onder de kaak.

  Lees meer

 • Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

  Lees meer

 • Naast bacteriën of een virussen kunnen paarden en pony's ook last hebben van parasieten. Wormen zijn voorbeelden van parasieten die in het maag-darmkanaal van het paard leven.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd