Mestonderzoek

Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen paarden.

Waarom mestonderzoek?

Op tijd ontwormen is belangrijk om klachten zoals diarree en hoesten door wormen, te voorkomen. Toch kunnen we niet zomaar gaan ontwormen. Tegenwoordig bestaat er namelijk resistentie bij wormen. Als we te veel zouden gaan ontwormen, werken we resistentie in de hand. Daarom doen wij mestonderzoek om te controleren of ontwormen nodig is, en zo ja, welk middel verstandig is om te gebruiken.  

Bij mestonderzoek wordt de microscoop gebruikt om te zoeken naar wormeieren en andere aanwijzingen voor een worminfectie. Als er maar heel weinig wormeieren gevonden worden, is een behandeling vaak overbodig. 

Wij adviseren om 14 dagen na het ontwormen te controleren of de betreffende worm/parasiet weg is. Deze controles doen wij ook door middel van mestonderzoek.  

Ontwormings advies 

Paarden die in grote groepen leven (zoals op maneges), jonge paarden en paarden die vaak op andere stallen komen, hebben een verhoogde kans op besmetting. Voor deze dieren adviseren wij om vaker mestonderzoek te laten doen. Voor een volwassen paard wat grotendeels op dezelfde stal/weide staat zou 1 keer per jaar een controle voldoende moeten zijn. 

Hieronder geven wij enkele tips om te voorkomen dat uw paard last krijgt van wormen: 

  • Laat de mest onderzoeken op wormeieren voordat u gaat behandelen.
  • Behandel alle paarden in dezelfde weide/groep tegelijk.
  • Gebruik een werkzaam middel, passend bij het juiste gewicht. Hier zullen wij u over adviseren. 
  • Besteed extra aandacht aan veulens en jonge paarden.
  • Zet niet te veel paarden tegelijk in de wei (geen overbezetting).
  • Verwijder minstens twee keer per week de mest uit het land.
  • Weiden regelmatig maaien.
  • Verwijder dagelijks de mest uit de boxen.
  • Reinig regelmatig de box als u een merrie met een pasgeboren veulen heeft.
  • Ontwormen voordat de dieren de weide opgaan. 

Let op: in de wintermaanden (oktober-maart) is mestonderzoek minder betrouwbaar. De wormen en larven worden door de kou inactief en in de mest zijn ze slecht aan te tonen terwijl ze wel aanwezig kunnen zijn. Wormonderzoek in deze periode moet bij verdachte paarden daarom worden aangevuld met een bloedonderzoek. 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd