Beeldvorming bij AniCura Haaglanden

Is er bij jouw huisdier vervolgonderzoek nodig, waar je dierenarts niet de kennis of apparatuur voor heeft? Bij het Specialistisch Verwijscentrum van AniCura Haaglanden in Rijswijk kun je terecht voor een röntgenfoto, echo, MRI-scan of CT-scan. Hierbij maken we alleen gebruik van de modernste apparatuur en technieken. Met specialistische kennis en jarenlange ervaring in het lezen van deze beelden helpen wij jou zo snel met een juiste diagnose voor jouw huisdier.

Wat een ontzettend fijne mensen en deskundige artsen, die zéér goed overleggen en uitleggen!
Lief voor de dieren, top! -  Hoekman via Google Reviews

Echografie, röntgen, MRI-scan en CT-scan

Het goed lezen van een röntgenfoto of echo-onderzoek is een vak apart. Onze dierenarts-specialisten in diagnostische beeldvorming (radiologen) hebben met een aanvullende opleiding specialisme in het in beeld brengen van afwijkingen en ziekten bij jouw huisdier. Dit doen zij met röntgenfoto’s, echografie, CT- en MRI-scans. Deze onderzoeken helpen je dierenarts of onze specialisten bij het stellen van een diagnose. De radioloog maakt en/of beoordeelt onder andere:

  • röntgenfoto’s bij hond of kat beoordelen van borstholte, buik, botten en contrastonderzoek
  • echografisch onderzoek bij hond of kat, bijvoorbeeld van hart, longen, lever, milt, darmen en blaas
  • CT-scan hond of kat, bijvoorbeeld van longen, wervelkolom, neusholte en botten
  • MRI-scan bij hond of kat, bijvoorbeeld van hersenen of wervelkolom
  • ED-onderzoek of HD onderzoek bij honden

Moderne apparatuur in eigen huis

In ons verwijscentrum in Rijswijk hebben we hoogkwalitatieve apparatuur en alle kennis in huis om snel röntgenfoto’s, echo’s, MRI-scans en CT-scans te maken. Zo kunnen we jouw huisdier zo snel mogelijk helpen met de best mogelijke zorg.

High field MRI-scan

Bij AniCura Haaglanden beschikken we over een zogeheten high field MRI-scanner, die beschikt over de nieuwste software. High field houdt in dat het magnetisch veld zeer sterk is. Hoe sterker de magneet, hoe beter de kwaliteit van de beelden die met een MRI gemaakt worden. Zo kunnen door middel van MRI-onderzoek piepkleine afwijkingen in zacht weefsel gevonden worden. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de zenuwbaan, denk aan hernia's, syringomyelie (SM/CM screening) en bloedingen/infarcten. Daarnaast ook kunnen we de hersenen in beeld brengen, bijvoorbeeld bij epilepsie, tumoren en bloedingen. Maar de MRI-scan kan ook gebruikt worden voor onderzoek naar spier- of peesschade en vaat- en weefseldoorbloeding. 

Andere voordelen van het type MRI-scan waarover onze kliniek beschikt zijn:

  • Korte scantijd: ten opzichte van voorgaande modellen heeft de MRI-scan bij AniCura Haaglanden een relatief korte scantijd. Dat is een voordeel omdat het dier dan ook korter onder narcose hoeft. Hoe korter de narcosetijd hoe beter.
  • Groot scanveld: we kunnen met de MRI-scan een groot gebied in 1 keer scannen, ook dat maakt dat je slechts met 1 scan, in een relatief korte tijd veel informatie over de patient kunt verzamelen
  • Meer mogelijk qua grootte/gewicht: met de nieuwe MRI-scan is er meer mogelijk als het gaat om de grootte of gewicht van de patiënt. De software maakt het mogelijk om 'op maat' te scannen

Low field vs high field MRI-scan

Zoals gezegd komt de naam 'high field' van het sterke magnetisch veld waarover een high field MRI-scan beschikt. De sterkte van dit magnetisch veld wordt uitgedrukt in Tesla. Om een beeld te geven van een low field MRI ten opzichte van een high field MRI kunnen we zeggen dat onze oude low field MRI een magneetsterkte van 0.2 Tesla heeft. De nieuwe high field MRI heeft een sterkte van maar liefst 1.5 Tesla. In de praktijk geeft dit een enorm verschil in de kwaliteit van de scans.

Bij een hogere tesla is de magneet sterker, zowel in het algemeen als binnen de boring van de machine. De magneet en zijn magnetisch veld zijn misschien wel het belangrijkste aspect van een MRI-scanner. Heel simpel gezegd betekent een sterkere magneet, betere kwaliteit.

Specialistische kennis in diagnostische beeldvorming

Het juist interpreteren van echo’s, röntgenfoto’s, CT- en MRI-scans is een lastig vak. Bij AniCura werken dierenarts-specialisten die als nodig meekijken. Met een aanvullende specialistenopleiding van vier jaar, regelmatige verplichte bijscholing en jarenlange ervaring helpen onze radiologen je snel en een juiste diagnose voor jouw dier.

Waarom naar een ziekenhuis voor dieren?

Net als bij mensen, kunnen dieren voor complexe zorg verwezen worden naar een ziekenhuis voor dieren: een verwijscentrum. Hier werken dierenarts-experts of dierenarts-specialisten met veel kennis en ervaring in een bepaald vakgebied. Ontdek in deze video hoe de diergeneeskunde in Nederland eruit ziet, en hoe je de beste zorg voor jouw huisdier vindt. Vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op. 

Bekijk ook: Zorg Wijzer

Contact of advies

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons, we helpen je graag met advies.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd