Sterilisatie konijn

De belangrijkste reden (naast het voorkomen van ongewenste nestjes) om uw konijn te laten steriliseren is het voorkomen van baarmoedertumoren en baarmoederontsteking als uw konijn ouder wordt.

Voordelen sterilisatie konijn

Bij de sterilisatie van een vrouwtjes konijn (voedster) worden niet alleen de eierstokken maar meestal ook de baarmoeder verwijderd. Het steriliseren van een voedster heeft verschillende voordelen:

  • Het voorkomt ongewenste zwangerschap van uw konijn
  • Het voorkomt schijndracht
  • Het voorkomt aandoeningen aan de baarmoeder, zoals cystes,
    ontstekingen en tumoren
  • Het voorkomt dominant/agressief gedrag van uw konijn

Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de vrouwelijke konijnen boven de twee jaar een tumor van de baarmoeder ontwikkelt (Harcourt-Brown, F.). Het maakt niet uit of het konijn ooit jongen heeft gehad of niet.

Met dit gegeven adviseren wij ieder vrouwelijk konijn te laten steriliseren, waardoor de levensverwachting van het konijn aanzienlijk kan toenemen! 

Baarmoederontsteking bij konijnen

Bij een baarmoederontsteking bevindt er zich vocht en/of pus in de baarmoeder. De ziekte lijkt veel op baarmoedertumoren en kenmerkt zich eveneens doordat het de konijn sloom is, niet wil eten en vermagert.

Soms wordt er uitvloeiing uit de baarmoeder gevonden, maar meestal is deze uitvloeiing vermengd met urine. Deze klachten worden soms verward met een blaasprobleem.

Een konijn met een baarmoederontsteking of baarmoedertumor moet worden geopereerd, zodat de ontstoken baarmoeder samen met de eierstokken wordt verwijderd.

Als de tumor zich uitzaait naar de lever of de longen zal de voedster ook benauwd worden. Uiteindelijk zal het konijn sterven aan de baarmoedertumor, wanneer niet op tijd wordt ingegrepen.

Wanneer kunt u uw konijn het beste laten steriliseren?

De beste leeftijd om een konijn te steriliseren is tussen de zes en negen maanden. Dan is uw konijn vrijwel volgroeid en heeft uw konijn nog niet zo veel vet in haar buik, waardoor er een kleinere kans op problemen is tijdens en na de operatie.

Theoretisch is het mogelijk vanaf vier maanden, maar dat maakt de operatie lastig omdat de eierstokken nog erg klein zijn. 

Moet het mannetje ook gecastreerd worden?

Dat hoeft niet perse. Als u geen nestje wilt, dan is het beter om alleen het vrouwtje te laten steriliseren, vanwege het eerder genoemd risico op tumoren.

Wist u trouwens dat sterilisatie bij vrouwelijke konijnen, eigenlijk een castratie is, omdat de eierstokken en meestal ook de baarmoeder volledig worden weggehaald.

Voorbereiding op de sterilisatie van uw konijn

De voorbereiding op de sterilisatie van uw konijn heeft vooral te maken met de verzorging van uw voedster nadat zij geopereerd is.

Zorg dat u ruimte vrij maakt in uw agenda voor de dagen na de operatie. Uw konijn zal door de narcose en ingreep verzwakt zijn en moet goed in de gaten gehouden worden.

Verder is belangrijk dat:

  • uw konijn in een schone kooi thuiskomt, met een handdoek op de bodem in plaats van stro.
  • uw konijn goed warm gehouden kan worden.
  • er voldoende eten en drinken in huis is voor uw konijn.
  • u van te voren dwangvoeding in huis haalt, voor het geval uw dier niet goed wil eten na de operatie. Uw dierenarts kan u meer vertellen over hoe u de dwangvoeding het beste toe kan dienen. 

In tegenstelling tot honden en katten, mag een konijn niet nuchter zijn voor de operatie. Het konijn kan gewoon blijven eten tot het moment dat het onder narcose gaat.

Heeft uw konijn een beste vriendje thuis? Neem die dan gerust mee naar de kliniek ter ondersteuning.

Hoe gaat de sterilisatie in zijn werk?

De operatie vindt onder algehele narcose plaats. De huid en de buik wordt in de middenlijn geopend vlak onder de navel.

Nadat de eierstokken en baarmoeder verwijderd zijn wordt de huid van de buikwand onderhuids gehecht met zelfoplossende hechtingen.

Eventueel kan ter bescherming van de operatiewond een medische romper aangedaan worden. 

Naast pijnstilling krijgt het konijn na de operatie ook een prik om de darmwerking extra te ondersteunen. Het konijn wordt in een verwarmde omgeving wakker en mag naar huis wanneer zij weer zelfstandig eet. 

Tip: neem het lievelingskostje van uw konijn mee naar de dierenkliniek, zodat de kans groter is dat uw konijn weer lekker snel gaat eten na de operatie.

Nazorg van uw gesteriliseerde konijn

Uw konijn heeft bij uw dierenarts meestal al iets gegeten na de operatie. Blijf goed in de gaten houden dat ze voldoende blijft eten.

Een konijn heeft een bijzondere spijsvertering en kleine afwijkingen in de spijsvertering kunnen grote gevolgen hebben. Het is dus in het voordeel van uw konijn als ze zo snel mogelijk weer de oude is. 

Als ze dat niet zelfstandig eet dan is het verstandig om haar wat dwangvoeding te geven.

Verder is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat uw konijn in de loop van de dag en avond niet suffer of slomer wordt.

Over het algemeen zijn de meeste konijnen na een narcose de volgende dag weer zo goed als de oude.

Heeft u twijfels over hoe het met uw konijn gaat na de operatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Kosten sterilisatie konijn

Voor sterilisatie van uw konijn is het nodig dat ze voor en na de operatie even in de kliniek verblijft.

Kosten voor een sterilisatie bestaan dus uit verblijf, verzorging, operatietijd en narcose en medicatiekosten. De prijs die wij bepalen is altijd een totaalprijs van bovenstaande.  

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.