Laparoscopie bij huisdieren

Laparoscopie is een minimaal invasieve kijkoperatie die bij huisdieren wordt gebruikt om de buikholte te onderzoeken of om kleinere ingrepen uit te voeren, zoals sterilisaties. Door slechts kleine sneetjes te maken, verloopt het herstel sneller en met minder pijn voor je huisdier.

Lees ook: laparoscopie bij de hond en laparoscopie bij de kat

Wat is laparoscopie bij huisdieren?

Laparoscopie, ook wel een kijkoperatie genoemd, is een minimaal invasieve techniek waarbij de buikholte van een huisdier onderzocht wordt. In plaats van een grote incisie, zoals bij traditionele operaties, wordt er slechts een klein sneetje van ongeveer één centimeter gemaakt. Dit maakt de procedure minder pijnlijk en het herstel korter voor je huisdier. Deze methode wordt vaak ingezet voor het uitvoeren van kleinere operaties, zoals sterilisaties, of om de gezondheid van bepaalde organen te beoordelen.

Wanneer is laparoscopie nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom een dierenarts kan besluiten tot een laparoscopie. Een veelvoorkomende toepassing is het onderzoeken van de buikholte om afwijkingen aan organen op te sporen. Ook kan via deze methode een biopt worden afgenomen, waarbij een klein stukje weefsel voor nader onderzoek uit een orgaan wordt gehaald, zoals de lever, milt of nieren. Daarnaast kan laparoscopie worden ingezet bij specifieke operaties, zoals het verwijderen van niet-ingedaalde testikels (cryptorchidie) bij mannelijke huisdieren en sterillisaties

Voorbereiding op de behandeling

Voor een laparoscopie moet je huisdier onder narcose. Dit betekent dat je dier enkele uren voor de operatie niet mag eten, al mag water meestal wel gedronken worden tot een paar uur voor de ingreep. Voorafgaand aan de operatie krijgt je huisdier ook pijnstilling toegediend om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk pijn wordt ervaren na de ingreep.

Hoe werkt een laparoscopie?

Tijdens de laparoscopie wordt een klein sneetje in de buik van je huisdier gemaakt. Via dit sneetje wordt een dun, buisvormig instrument (scoop) ingebracht, dat is voorzien van een camera en een lichtbron. Hierdoor kan de dierenarts de binnenkant van de buikholte gedetailleerd bekijken op een beeldscherm. Indien nodig, kan er een tweede kleine opening gemaakt worden om extra instrumenten in te brengen voor het nemen van biopten of voor operatieve ingrepen. Dankzij het vergrote beeld dat de camera levert, kan de arts nauwkeurig en veilig te werk gaan.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de laparoscopie herstelt je huisdier meestal snel door de minimale snijwonden. Vaak zijn slechts één tot drie kleine hechtingen nodig. De wondjes genezen doorgaans binnen enkele dagen, en in veel gevallen mag je huisdier dezelfde dag nog naar huis. De kans op infecties is kleiner in vergelijking met traditionele operaties, waardoor de totale hersteltijd korter is.

Toch moet je erop letten dat je huisdier na de operatie rust houdt en niet aan de wondjes likt. Het kan zijn dat de dierenarts een beschermende kraag aanbeveelt om te voorkomen dat je huisdier aan de hechtingen komt. Ook krijg je mogelijk instructies mee voor pijnstillers en nazorg.

Voordelen van laparoscopie

  • Sneller herstel: Door de kleine wondjes herstelt je huisdier meestal sneller en met minder pijn.
  • Minder infectierisico: De kans op infecties is kleiner door de beperkte snijvlakken.
  • Minder pijn: Het is een minder invasieve methode, wat betekent dat je huisdier minder ongemak ervaart.

Nadelen van laparoscopie

  • Hogere kosten: Door de geavanceerde apparatuur en de expertise die nodig is, liggen de kosten vaak hoger dan bij traditionele operaties.
  • Narcose-risico's: Elke operatie onder narcose brengt bepaalde risico's met zich mee. Gelukkig worden deze risico’s zoveel mogelijk beperkt door je huisdier tijdens de ingreep nauwlettend in de gaten te houden.

Wat zijn de kosten van een laparoscopie?

De kosten van een laparoscopie kunnen variëren, afhankelijk van de reden van de operatie, de duur van de ingreep en het gewicht van je huisdier. Over het algemeen zijn laparoscopische ingrepen duurder dan traditionele operaties vanwege de benodigde apparatuur en expertise. Voor een gedetailleerde kosteninschatting is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts.

Heb je vragen?

Twijfel je of een laparoscopie de juiste keuze is voor jouw huisdier, of heb je specifieke vragen over de procedure? Neem gerust contact op met je dierenarts voor advies en meer informatie. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze voor de gezondheid van je huisdier.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.