Lees ook: klinisch onderzoek hond of klinisch onderzoek kat
Klinisch onderzoek is een gezondheidscheck door naar jouw dier te kijken, vragen te stellen en te noteren.
Het is een belangrijke basis-stap waarmee kan worden gezien of jouw huisdier bepaalde klachten vertoont en wat de ernst daarvan is. Een klinisch onderzoek wordt ook wel gezondheidscontrole of gezondheidscheck genoemd en vindt het beste minstens eens per jaar plaats om de gezondheid van je huisdier te waarborgen. Kom je bij AniCura voor je vaccinaties, dan zit daar altijd een gezondheidscheck bij in, zodat je naast de vaccinatie niet ook nog op een losse gezondheidscontrole hoeft te komen. Naar de dierenarts gaan geeft sommige dingen al genoeg stress.
Het klinische onderzoek is het startpunt voor de dierenarts. Dit onderzoek wordt dan ook bijna altijd gedaan, ook als jouw dier terugkomt voor een operatie, om de oorzaak van klachten te achterhalen, maar ook verergering van een probleem vast te kunnen stellen.
Wanneer is dit onderzoek nodig?
Je moet direct contact opnemen met de dierenarts als je opmerkt dat jouw huisdier mank loopt, pijn lijkt te hebben of diarree krijgt. Hoe sneller je de dit soort klachten aanpakt, des te meer mogelijkheden er zijn om jouw dier te helpen.
Wat is een klinisch onderzoek?
Het klinisch onderzoek bestaat uit verschillende stappen, waaronder het opstellen van de ziektegeschiedenis (anamnese), een algemeen onderzoek en een evaluatie van de werking van organen. De dierenarts vraagt jou als eigenaar om details over de klachten en symptomen die jouw huisdier vertoont. Dit kan soms lastig zijn, omdat dieren niet altijd kunnen aangeven wat er aan de hand is. In aanloop naar jouw afspraak bij de dierenarts kun je een boekje bijhouden met de klachten die jouw dier de afgelopen dagen of uren heeft gehad. Dit kan zeker helpen bij goed inzicht in de ernst van een gezondheidsprobleem.
Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de dierenarts naar verschillende factoren, zoals ademhaling, pols, temperatuur, huid, vacht, nagels, slijmvliezen en lymfeknopen. Ook worden oren, ogen en gebit gecontroleerd, en wordt met een stethoscoop het hart beluisterd. Daarnaast kijkt de dierenarts of jouw huisdier goed kan staan en lopen, of het geslachtsdeel normaal lijkt en of het op gewicht is. Er worden ook vragen gesteld over het eet- en drinkpatroon en het plas- en poeppatroon van jouw huisdier.
Afhankelijk van de klachten kan het zijn dat de dierenarts verder onderzoek doet naar specifieke lichaamsdelen of organen. Dit kan leiden tot twee uitkomsten: ofwel de oorzaak van de klacht wordt gevonden en er kan een behandeling worden voorgesteld, ofwel er is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloed- of urineonderzoek, röntgenfoto's, echografie of een CT-scan.
Voordelen van klinisch onderzoek
Klinisch onderzoek heeft veel voordelen. Het helpt bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen, waardoor deze sneller behandeld kunnen worden. De dierenarts legt alle gegevens in het medische dossier van jouw huisdier vast. Dit is belangrijk voor toekomstige bezoeken, vooral als jouw huisdier plotseling ziek wordt.
Kosten van het onderzoek
De kosten voor een klinisch onderzoek zijn vergelijkbaar met de kosten van een regulier consult. Voor exacte tarieven en informatie kun je het beste contact opnemen met jouw dierenarts.
Met deze inzichten krijg je een beter begrip van wat een klinisch onderzoek inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor de gezondheid van jouw huisdier. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts.