Slimmer Antibioticagebruik

Antibiotica kan het leven van je dier redden. Wat zijn antibiotica? Heel kort: het is medicatie ter voorkoming van ontsteking door bacteriën. Het wordt gebruikt bij dieren, maar ook mensen.

De magie van antibiotica

AniCura is onderdeel van de "World Antimicrobial Awareness Week" om antibioticaresistentie te voorkomen. Meer weten? Bekijk het in 3 korte video's of lees meer.

Wat is antibioticaresistentie?

Antibioticaresistentie is het vermogen van bacteriën om te overleven of te groeien in de aanwezigheid van de antibiotica die bedoeld zijn om ze te doden. Dat is niet alleen gevaarlijk voor het dier zelf, maar ook daarbuiten. Wil je er alles over weten?

Wat is het probleem?

Antibioticaresistentie schaadt niet alleen het dier zelf, maar ook mensen. Bacteriën kunnen zich vrij verspreiden en zo komen ze vanuit dierenziekenhuizen in huis en bij mensen terecht.

Resistentie helpen bestrijden

Het is cruciaal om ons af te vragen: zijn antibiotica in dit geval echt nodig? Redden we een leven, of voorkomen we ongemak? Gebruik antibiotica alleen zoals voorgeschreven door de dierenarts: volg de instructies en houd de juiste volgorde en hoeveelheid aan en maak de kuur af. Voor de dierenarts is het handhaven van hoge hygiënenormen ook essentieel. Meer weten over wat wij met kwaliteit doen?

Drie korte video's

Expert Ulrika Grönlund is al jaren actief binnen AniCura op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Antibiotica hoort daarbij. Ze legt uit in 4 korte video's hoe er omgegaan word met antibiotica, wat de problemen zijn en welke vragen we ons moeten stellen.
Hond op bank

Wat weet jij over antibioticaresistentie?

  1. Doe de quiz en ontdek!

  2. “Het beste is om te stoppen met het innemen van het geneesmiddel zodra mijn huisdier zich beter voelt.”

  3. “Je moet wachten tot je huisdier vanzelf beter wordt. Zo help je mee het antibioticagebruik terug te dringen.”

  4. “De overgebleven antibiotica kan ik weer gebruiken als mijn kat weer symptomen vertoont.”

  5. "Antibioticaresistentie treft ons allemaal – huisdieren, mensen en de planeet"

World Antimicrobial Awareness Week

World Antimicrobial Awareness Week - WAAW - gaat over het slim inzetten van antibiotica. Dat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van dieren, maar ook voor mensen.

Antibioticaresistentie bij dieren - hoe werkt dat?

Meer weten? Lees ook: antibioticaresistentie bij dieren - hoe werkt dat?

Antibiotica Medicatie Tracker

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd