Verwijscase SDU: Laterale condylfractuur

Case: Laterale condylfractuur bij drie maand oude Yorkshire terriër

Behandelend arts

Edgar Scheepens, Europees Specialist Chirurgie, dipl. ECVS en Claire Oorspong, Europees Specialist Chirurgie in opleiding, resident ECVS

Patiënt

Yorkshire terriër teef Vaya van drie maanden. 

Anamnese

Vaya werd bij haar eigen dierenarts aangeboden na een val van het bed. De hond wilde de rechter voorpoot niet meer belasten. De verwijzend dierenarts voelde crepitatie in de rechter elleboog en maakte röntgenfoto’s van de poot. Vaya werd vervolgens naar de SDU verwezen voor operatie.

De röntgenfoto van de eigen dierenarts toont de fractuur van de laterale condyl. De pijl toont het foramen supratrochlearis. De fractuur is op de zijwaartse opname niet goed zichtbaar

Bevindingen

In het algemeen onderzoek werden geen afwijkingen gevonden.

Bij het orthopedische en neurologische onderzoek werd, in overeenstemming met de bevindingen van de verwijzend dierenarts, crepitatie van de rechter elleboog vastgesteld. Er was sprake van intacte pijnperceptie en terugtrekreflex van deze poot. In het verdere orthopedische onderzoek werden geen afwijkingen gevonden.

Diagnose

Traumatische laterale condylfractuur.

Chirurgie en nabehandeling

Kleine Vaya (1250 gram) werd vanwege haar leeftijd op een aangepast protocol onder anesthesie gebracht. De rechter elleboog werd vanaf lateraal benaderd. De fractuur werd eerst vrijgemaakt van stolsels en vervolgens gestabiliseerd. Hiertoe werd transcondylair een trekschroef aangebracht distaal van de epifysiairschijf. Ter preventie van instabiliteit door rotatie werd daarnaast ook een pen aangebracht vanuit de laterale epicondyl tot in de mediale diafyse van de humerus.

De eigenaren houden Vaya thuis in de bench en komen over vier weken terug voor een controle, hierbij worden de röntgenopnamen herhaald. De eerste twee weken draagt Vaya een schoudersteunverband om.

De prognose voor de elleboog is goed. Inmiddels is Vaya op eindcontrole geweest en gaat alles heel erg goed met haar.

De röntgenopnamen na de operatie tonen repositie van de laterale condyl en de schroef en pen. 

Röntgenopname bij de eindcontrole, zes weken na de operatie.

Toevoeging

Condylfracturen van de humerus worden meestal gezien bij dieren jonger dan één jaar, vaak door minimaal trauma. Bij sommige rassen (met name spaniels) worden condylfracturen ook op latere leeftijd vaker gezien ten gevolge een incomplete ossificatie van de humerus condyl.

De laterale condylfractuur komt het vaakst voor omdat deze condyl het meeste gewicht draagt (via de radius) en zwak verbonden is met de diafyse van de humerus. Een fractuur door de laterale en mediale condyl (‘Y’-fractuur) wordt ook met regelmaat gezien. Een fractuur van alleen de mediale condyl is zeldzaam.

Zoals deze casus illustreert, is het voor het stellen van de diagnose belangrijk om röntgenfoto’s vanuit meerdere richtingen te maken, omdat de fractuur op de zijdelingse opname gemist kan worden.

 

 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd