Dierenarts Chantal Meere helpt u graag bij al uw vragen over fokken en voortplanting bij uw dier. Neem contact met ons op.
Als uw hond of kat niet drachtig wordt
Wordt uw hond of kat niet drachtig? Ook niet na een aantal dekpogingen? Onderzoek laat zien of er problemen zijn met de vruchtbaarheid van uw teef of reu.
Progesteronbepaling
Om erachter te komen of uw teef of poes een vruchtbare periode heeft, voeren we de test progesteron-bepaling uit. Bij de progestoron-bepaling onderzoeken we de hoeveelheid progesteron in het bloed van uw dier. De uitkomst van het onderzoek geeft aan wanneer de teef of de poes het meest vruchtbaar is en op welk moment zij het best gedekt kan worden.
Bij een reu of kater onderzoeken we de zaadcellen op vruchtbaarheid.
Andere vruchtbaarheidsonderzoeken
Vindt er na de progesteron-bepaling en het zaadcelonderzoek geen succesvolle bevruchting plaats? Dan worden er extra onderzoeken gedaan. Denk aan:
- een echo
- endoscopisch onderzoek van vagina, via een cameraatje
- bloedonderzoek bij honden
- bloedonderzoek bij katten
Kunstmatige inseminatie (KI) bij uw teef
Wilt u uw teef kunstmatig laten bevruchten? Het bepalen van het juiste tijdstip en de manier van inbrengen van het zaad (insemineren) is van groot belang voor de slagingskans.
In onze kliniek in Heinkenszand hebben we alle kennis en apparatuur in huis om uw teef via endoscopische KI te dekken. Heeft u vragen, of wilt u advies? Neem contact met ons op.
Ook gekoeld transport van zaad van uw dier is bij ons mogelijk.
Lees ook: kunstmatige inseminatie
Begeleiding tijdens en na de dracht
Is uw hond of kat drachtig? Met een echo bekijken we voor u hoe de dracht gaat. Wij geven u ook advies en tips over de beste verzorging van uw drachtige hond of kat. Wilt u meer weten over drachtbegeleiding? Neem contact op met onze kliniek.
Lees ook: keizersnede hond
Puppy- en kittenconsult
Een nestje pups of kittens is hartstikke schattig. Er komt wel veel kijken bij de verzorging en opvoeding van een pup of kitten. Hoe groeit het kleintje? Welke zorg heeft hij of zij nodig en hoe voedt u een jong goed op?
Tijdens het puppyconsult of kittenconsult krijgt u advies en tips over de opvoeding van pups en kittens.