Oogheelkunde: uw dierenarts-specialist bij SDU

Onze vaste oogspecialist is Rick F Sanchez. Rick heeft na zijn opleiding Diergeneeskunde een vierjarige universitaire specialisatie Oogheelkunde gedaan en is daarnaast bekend oogheelkundig specialist in Nederland en daarbuiten. Met jarenlange ervaring en kennis van complexe oogoperaties krijgt uw dier bij ons de best mogelijke oogheelkundige zorg. Onze Europees dierenarts-specialist in oogheelkunde helpt uw dier met de modernste apparatuur en technieken, waarbij veiligheid altijd voorop staat. Afspraak alleen mogelijk met verwijzing van uw dierenarts.

Wat zijn de mensen en de dokter super, bedankt dat mijn Max nog een paar vrolijke en ziende jaren mag hebben.
Wotty via Google Reviews

Oogheelkunde bij SDU

Bij het consult onderzoekt de specialist uitgebreid de ogen van uw dier. De bevindingen en het behandeladvies worden vervolgens met u besproken.

In sommige gevallen is voor een juiste behandeling een operatie nodig. Wij doen ons best om deze operaties zo snel mogelijk in te plannen.

Specialistische kennis en apparatuur

Bij SDU werken alleen dierenarts-specialisten of dierenartsen-specialisten in opleiding. Zo bent u verzekerd van de allerbeste zorg voor uw dier. 

Na twee oog operaties en meerdere consulten zou je denken dat Boston Wicky niet meer zo’n zin heeft om naar Dr Rick te gaan. Maar als we het vragen staat ze bij de voordeur. Dus niet alleen onze ervaring is erg positief, ook Wicky is een fan!

Harriët via Google Reviews

Veelvoorkomende oogproblemen

Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende problemen, aandoeningen en behandelingen waarbij onze dierenarts-specialist oogheelkunde uw hond, kat of ander dier kan helpen.

Twijfelt u? Neem dan contact met ons op.

 • witte of blauwe waas in of over het oog
  Een witte waas in of over het oog kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is staar (cataract). Ook ontstekingen en beschadigingen van het oog kunnen een witte waas over het oog geven. Laat u adviseren door uw dierenarts en als nodig doorverwijzen naar onze oogspecialist.
 • cherry-eye bij hond of kat
  Onder het derde ooglid van uw hond of kat bevindt zich een traanklier. In sommige gevallen kan de traanklier opzwellen en gaan uitpuilen en komt het onder het derde ooglid vandaan. Dit wordt door de rode kleur van het weefsel een cherry-eye genoemd. Een cherry-eye veroorzaakt veel irritatie aan het oog bij uw hond of kat. In sommige gevallen trekt deze zwelling vanzelf weg, maar vaak moet dit met een operatie worden gecorrigeerd. Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar onze specialist voor verdere behandeling. Lees ook: cherry-eye
 • entropion bij hond of kat
  Bij een entropion is de ooglidrand van uw hond of kat naar binnen gekruld. Daardoor prikken de haartjes op het ooglid in het hoornvlies van het oog. Dit zorgt voor veel irritatie, ontstekingen en zelfs beschadigingen aan het oog. Entropion is goed chirurgisch te verhelpen. Uw dierenarts kan u verwijzen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde voor verdere behandeling. Lees ook: entropion bij hond of kat
 • ooglidcorrectie bij honden of katten
  Ooglidcorrecties voeren we regelmatig uit bij honden en katten. De reden is meestal entropion, ectropion of reconstructieve chirurgie na het verwijderen van bultjes of de ooglidrand.
 • cornea (hoornvlies) – hoornvliesontsteking bij honden of katten
  De cornea is de doorzichtige buitenlaag van het oog. Irritatie of ontsteking aan de cornea komt met enige regelmaat voor bij honden en katten. Ook kan de cornea makkelijk beschadigen door bijvoorbeeld entropion, distichiasis, droge ogen, een virus, een bacterie, een schimmel of door trauma zoals een krab of tak in het oog. Vermoedt u een probleem met het oog van uw dier? Laat u dan adviseren door uw dierenarts. Als het nodig is zal die u doorsturen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde.
 • staar (cataract) bij honden of katten
  Bij SDU beschikken we als één van de weinige dierenklinieken over de nieuwste apparatuur om een staaroperatie bij honden of katten uit te voeren. Staar (cataract) komt bij honden en katten voor op alle leeftijden. Bij staar is de lens troebel en kan het dier weinig tot niets meer zien. Bovendien kan staar heel veel ontsteking in het oog veroorzaken. Staar is in de meeste gevallen goed chirurgisch te verhelpen. Uw dierenarts kan u verwijzen naar onze specialist voor verder onderzoek en behandeling. Lees ook: staaroperatie bij honden en katten
 • Horner syndroom
  Heeft uw hond of kat last van onderstaande symptomen? Uw dier kan last hebben van het syndroom van Horner. Meestal is het syndroom van Horner eenzijdig. Oorzaken van het Horner syndroom bij hond of kat kunnen een ontsteking zijn van het middenoor, trauma of een tumor. Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Denkt u dat uw dier het syndroom van Horner heeft? Laat u dan adviseren door uw dierenarts. Als het nodig is zal die u doorsturen naar onze specialisten.
  • hangend ooglid 
  • derde ooglid is zichtbaar
  • vernauwde pupillen en het oog ligt dieper in oogkas
 • ectropion
  Bij ectropion is de ooglidrand van uw hond of kat naar buiten gekruld. Daardoor staat het oog te open en is het gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals wind, stof en vuil. Hierdoor kunnen de ogen snel ontsteken. Uw dierenarts kan uw hond of kat verwijzen naar onze dierenarts-specialist voor verder advies en behandeling.
 • distichiasis
  Normaal gesproken zijn de randen van het ooglid onbehaard. Bij distichiasis zitten er toch haartjes op de oogrand die het hoornvlies van het oog irriteren. Om deze te verwijderen kan uw dierenarts u doorsturen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde.
 • hond of kat blind
  Blindheid kan bij honden of katten plotseling of geleidelijk ontstaan. Er zijn vele verschillende oorzaken mogelijk, zoals onder andere hoornvliesproblemen, staar, netvliesproblemen, hoge bloeddruk en groene staar. Om uw dier zo snel mogelijk te behandelen en pijn weg te nemen, is het belangrijk om de oorzaak van blindheid zo snel mogelijk vast te stellen. Uw dierenarts kan uw hond of kat verwijzen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde voor verder advies en behandeling.

Wanneer naar de oogheelkundig dierenarts-specialist?

Wilt u een afspraak maken voor uw dier? Voor een consult, onderzoek of behandeling hebben we altijd een verwijzing van uw dierenarts nodig. Neem dus bij problemen aan het oog altijd eerst contact op met uw eigen dierenarts. U kunt natuurlijk ook zelf naar een verwijzing vragen bij uw dierenarts.

Twijfelt u, of heeft u specifieke vragen over behandelingen, onderzoeken, operaties of kosten? Neem dan gerust even contact op met ons. Onze specialisten en assistentes helpen u graag verder.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd