Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Verkleurde tand

Honden en katten: verkleurde tanden / vlekken op de tand / glazuurbeschadiging

Glazuurbeschadiging zorgen voor ontsierende vlekken op de tanden en kiezen. Deze vlekken worden doorgaans steeds donkerder van kleur. De glazuurlaag is de keiharde buitenste laag van de tand en als deze beschadigt raakt, zal het onderliggende tandbeen (dentine) bloot komen te liggen. Tandbeen is poreus: in de micro-kanaaltjes liggen zenuwuiteinden (de reden waarom wij cariës zo snel voelen) en bieden kleurstoffen in het voedsel de kans om het ivoorwitte tandbeen te laten verkleuren.

Daarnaast kunnen er natuurlijk ook bacteriën vanuit de mondholte in de micro-kanalen van het poreuze tandbeen terecht komen en zo de tand infecteren. Glazuurbeschadigingen zijn gevoelig voor het huisdier en er is een gevaar van infectie van de tand. De beschadigingen kunnen aanwezig zijn op 1 of meerdere tanden (lokale vorm) of op het gehele gebit (gegeneraliseerde vorm).

Foto: gegeneraliseerde vorm bij een Yorkshire Terrier van 8 maanden

De behandeling van glazuurdefecten bestaat uit het reinigen van het tandoppervlak waarbij alle tandplak en afwijkend materiaal verwijderd wordt. Daarna wordt bij alle tanden het bloot liggende tandbeen ‘geseald’ (= afgedicht) met een speciale bonding. Na deze sealing zijn de kanalen van het tandbeen gesloten. Het resultaat is dat de tand niet meer pijnlijk gevoelig is én dat het risico op infectie van de tand door glazuurbeschadiging verdwenen is. Hierna zal de eigenaar het gebit dagelijks moeten reinigen (zachtjes de tandplak wegpoetsen) en de behandeling regelmatig laten herhalen (reinigen en sealen).

Het is mogelijk om lokale glazuurdefecten cosmetisch te restaureren met tandkleurige composiet vullingen. De resultaten zijn zeer fraai.

Foto’s van een glazuurdefect van de grote knipkies voor- en na het sealen en restaureren met tandkleurige composiet.

Wat gebeurt er als een glazuurdefect niet behandeld wordt?

Dan zullen voedselkleurstoffen zorgen dat de defecten steeds donkerder van kleur worden. Dat is echter alleen het cosmetisch gevolg. Veel belangrijker is het feit dat het huisdier rondloopt met gevoelige tanden en dat er steeds meer bacteriën in het poreuze tandbeen terecht kunnen komen. Deze kunnen uiteindelijk zorgen voor een infectie in het wortelkanaal, afsterven van de inhoud en het vormen van een wortelpuntabces. Dit is niet met het blote oog zichtbaar, maar alleen met een dentale röntgenfoto in beeld te brengen.

Afspraak bij tandheelkundig dierenarts

Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31 (0) 135 400 215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.

Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd