Gratis gebitscontrole

Online inplannen? Let dan op het afspraaktype! Zie je de gebitscheck niet staan? Maak dan telefonisch een afspraak. Meer weten? Ga naar: Maand van de Gebitsverzorging

Hoektand staat naar voren

Honden en katten: hoektand staat naar voren / Mesioversie hoektand

Deze aandoening wordt vaak in eerste instantie niet opgemerkt door de eigenaar. Dit komt omdat de hoektand van de bovenkaak niet loodrecht op de kaak naar beneden doorbreekt, maar juist recht naar voren, evenwijdig aan de kaak, doorbreekt. Door deze afwijkende stand blijft de hoektand langere tijd verborgen onder het tandvlees . En als de hoektand doorbreekt, lijkt het vaak meer op een extra snijtand die op de verkeerde positie staat, dan op het puntje van de hoektand.

Hoe dan ook: deze afwijkende stand lost niet vanzelf op.

Irritatie door "Mesioversie"

Mesioversie, zoals deze afwijking officieel heet, kan een vervelende ‘beet’ geven voor de hond. De hoektand van de onderkaak kan irritant ‘tikken’ tegen de hoektand van de bovenkaak en de hoektand van de bovenkaak kan vervelend tegen de bovenlip prikken. Bovendien hoopt zich vaak tandplak op in de bovenkaak tussen de afwijkende hoektand en de naastgelegen snijtand, waardoor het tandvlees ontstoken raakt.

De behandeling kan bestaan uit het chirurgisch verwijderen van de bovenkaakhoektand. Ook is het in sommige situaties mogelijk om de hoektand van de bovenkaak in de juiste positie te brengen met een orthodontische beugel.

Afspraak bij tandheelkundig dierenarts

Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31 (0) 135 400 215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.

Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd