Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Hoektand prikt in gehemelte

Uw hond lijdt aan een hoektand die in het gehemelte prikt. Hiermee komt u terecht bij de dierentandarts. Wat deze vervolgens voor uw hond kan doen, leest u hier.

Hoektand hond prikt in gehemelte

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een prikkende hoektand in het gehemelte. Vaak is het een volhardende melktand die de hoektand tijdens het wisselen de verkeerde richting opgestuurd heeft, maar soms kan het ook veroorzaakt worden door een relatief te nauwe- of een relatief te korte onderkaak. 

Hoe dan ook: een hoektand die in het gehemelte prikt veroorzaakt veel pijn en de ervaring leert dat huisdieren vaak in stilte lijden. Om een einde te maken aan deze pijnlijke situatie zijn er twee mogelijkheden.

Orthodontische glijbeugel

De stand  van de tand kan gecorrigeerd worden met een orthodontische glijbeugel (1) voor uw hond. Eerst wordt bekeken of deze correctie technisch mogelijk is. Er zal een afdruk genomen moeten worden, waarna het tandtechnisch laboratorium een beugel-op-maat zal maken. Daarna zal de beugel stevig bevestigd moeten worden en krijgt de eigenaar duidelijke instructies mee.

Vaak duurt het traject van een orthodontische glijbeugel drie tot vier maanden. Als de juiste stand bereikt is, zal de beugel bij uw hond verwijderd worden. Alle ingrepen vinden onder sedatie of onder gasnarcose plaats.

Vitale Pulpa-overkapping bij hond

Het is ook mogelijk om de pijnlijk prikkende hoektand in te korten door middel van een Vitale Pulpa-Overkapping (2). Het voordeel van deze ingreep is dat het probleem in één behandeling verholpen kan worden. Met het verwijderen van vijf tot zes mm hoektandpunt raken we het wortelkanaal – het ‘leven’ van de tand.

Het bloedende wortelkanaal wordt verder uitgeboord zodat er ruimte is om het wortelkanaal op te vullen met een drietal materialen. De eerste laag werkt desinfecterend en zet het tandbeen aan tot aanmaak van nieuw tandbeen. De tweede laag is een bacterie-dichte verzegeling van het wortelkanaal en de derde laag vormt een stevige afsluiting van de tand.

Afspraak bij tandheelkundig dierenarts

Om een afspraak te maken bij de tandheelkundig dierenarts Lies Paardekooper kunt u bellen met de praktijk (+31 (0) 135 400 215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt u graag een vraag stellen of overleggen over de situatie van uw huisdier, mail dan naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.

Het bijvoegen van één of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd