Uw kat bij de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste katten een stressvolle gebeurtenis. Na de reis in het mandje komt uw kat terecht in een omgeving met vreemde geuren, geluiden en andere dieren.

Om dit bezoek voor uw kat wat aangenamer en 'kat-vriendelijker' te maken hebben wij verschillende maatregelen getroffen.

Kat vervoeren naar de dierenarts

Lees hierover meer op: kat naar de dierenarts vervoeren

Stress verminderen bij uw kat tijdens het bezoek

Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste katten geen leuke activiteit. 

Voorafgaand

Voor tips, neem een kijkje op bovenstaand linkje.

In de kliniek

Om stress te verminderen kunt u

  • uw kattenmandje in de wachtkamer hoog neerzetten, zodat uw kat meer overzicht heeft
  • een kleed om het mandje geeft ook minder stress
  • in de wachtkamer maken we gebruik van Feliway, een verdamper die feromonen uitstoot en uw kat het gevoel geeft van een vertrouwde en veilige omgeving

Onze praktijkfilosofie is: eerst een diagnose, dan behandelen. Door middel van de uitgebreide mogelijkheden in onze beide klinieken biedt AniCura Hopmans u de beste zorg van kitten tot senior.

U kunt bij ons onder andere terecht voor:

Als uw kat weer thuiskomt bij een andere kat

Soms, als een kat weer thuiskomt van een dierenartsbezoek, wordt hij niet warm welkom geheten door zijn kattenhuisgenoot. Herkent u het ook wel dat ze dan naar elkaar gaan blazen of boos doen?

Dit is heel jammer omdat dit stress oplevert voor beide katten en de onderlinge band kan verstoren.

‘Een kattenhuisgenoot kan vervelend reageren als de kat weer thuiskomt’

Katten communiceren onder andere via geuren. Een kat die bij de dierenarts is geweest ruikt ineens heel anders. Ook kan de kat die bij de dierenarts is geweest er anders uitzien. Soms wordt er wat geschoren, zit er iets in het verband of draagt de kat een kapje. De thuisblijver kan, doordat hij de geur of de kat niet herkent, schrikken en boos worden. Als de katten heftig op elkaar reageren is het niet verstandig om ze het uit te laten vechten, ze kunnen beter uit elkaar worden gehaald. Het is dan aan te bevelen om ze minimaal één dag apart te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Als een kat weer thuiskomt van een dierenarts bezoek, laat ze dan altijd eerst even apart zitten. Dan kan de kat die bij de dierenarts is geweest bijkomen en weer zijn eigen geurtje terugkrijgen. Eventueel kunt u een kleedje uit het huis bij de kat plaatsen zodat de die weer sneller zijn normale geur terugkrijgt. Als de katten dan een tijd apart hebben gezeten kunnen ze voorzichtig weer bij elkaar gelaten worden.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd