Verwijscase SDU: Acuut kreupele hond

Case: Acuut kreupele hond

Behandelend arts

Emile Pickee, dierenarts-chirurg, resident ECVS.

Patiënt

Kruising Rottweiler, teef, 1 jaar en 5 maanden oud.

Anamnese

De hond werd bij de afdeling orthopedie van het SDU aangeboden vanwege aanhoudende klachten in haar rechter achterhand. Ze was sinds circa een maand acuut kreupel in haar rechter achterpoot. Ze had hiervoor NSAID's gekregen, dit had een redelijk effect. De laatste week heeft ze echter meer last van haar linker voorpoot, met name bij het uit de mand komen. Tevens gaf de eigenaar aan dat ze sinds 2 weken minder actief was en minder eetlust had. De hond heeft een buitenlandanamnese, ze komt uit Spanje.

Bij de eigen dierenarts waren reeds röntgenfoto’s van de rechter knie gemaakt. Hierop was een overvulling van het gewricht te zien met beginnende osteoarthrotische veranderingen. 

Bevindingen

Bij het algemene onderzoek valt op dat de lymfeknopen gegeneraliseerd vergroot zijn, de temperatuur was T37.7 Verder geen bijzonderheden.

Thoraxauscultatie geen bijzonderheden.

Verder viel op dat de hond bilaterale alopecia rondom haar oogleden had.

Bij het orthopedisch onderzoek werden de volgende relevante bevindingen gedaan: bij het staande dier zijn de rechter carpus, tarsus en knie overvuld. Bij het onderzoek van de rechter carpus is bij hyperflexie en extensie een duidelijke pijnlijkheid op te wekken. De beide knieën zijn schuifladen negatief en stabiel ten aanzien van de collateraalbanden. De rechter tarsus is duidelijk pijnlijk bij diepe palpatie en bij maximaal buigen en strekken.

Vervolgens is er een punctie van de overvulde gewrichten en een biopsie van de lymfeknopen uitgevoerd. Er is een CT-scan van de carpi, tarsi en ellebogen uitgevoerd.

Tevens is er een bloedonderzoek (Ht/leuco’s diff) en een Leishmania titer aangevraagd.

De uitslagen waren:

  1. Biopten lymfeknopen: reactief (geen Leishmania te zien)
  2. Synovia gewrichten: exudatieve polyarthritis.
  3. Uitslag CT-scan:

    > Forse erosieve veranderingen en geringe botnieuwvormingen in de beide carpi en tarsi, meest uitgesproken in de rechter carpus, gevolgd door de rechter tarsus, linker tarsus en linker carpus. Deze veranderingen zijn passend bij erosieve polyartritis en kunnen zowel infectieus (zeker gezien de herkomst uit het buitenland) als auto-immune oorzaak hebben.

    > Contour defect in de mediale groeve van de cochlea van de tibia bij beide tarsi, hoewel osteochondrose niet geheel is uitgesloten is het gezien de overige veranderingen meest waarschijnlijk passend bij in het kader van erosieve veranderingen door polyartritis.

  4. Uitslag bloedonderzoek:

Haematocriet

L 0.37

0.42-0.61 L/L

Totaal eiwit (serum)

H 82

55-72 g/L 

Albumine (spec)

L 26

26-37 g/L 

Alpha 1

L 4

5-10 g/L 

Alpha 2

10

4-13 g/L 

Beta 1

4

3-10 g/L 

Beta 2

H 12

4-10 g/L 

Gamma

H 27

3-9 g/L

Bevindingen vervolg

Leishmania titer: positief

Gezien de uitkomst, Leishmania positief, is er een aanvullend bloedonderzoek naar lever en nierwaarden uitgevoerd, alsmede een urineonderzoek.

Hieruit kwamen geen bijzonderheden naar voren.

Diagnose

Leishmaniose

Behandeling

Aangezien lever- en nierwaarden binnen de referentie waren, is er een medicamenteuze therapie met Allopurinol opgestart.

Advies & therapie

Wij zullen de patiënt regelmatig terugzien op controle.

Resultaat

Het gaat inmiddels een stuk beter met de patiënt. Ze is weer actief en heeft een goede eetlust. De kreupelheid is ook afgenomen.

Beeldmateriaal

Toevoeging

Een patiënt die wordt aangeboden met de volgende omschrijving; jonge kruising Rottweiler, acuut kreupel op rechtsachter met een röntgenologische overvulling en osteoarthrotische veranderingen van het rechter kniegewricht, heeft een zeer sterke verdenking op een voorste kruisband laesie. Op basis van de anamnese, het algemeen onderzoek en het orthopedisch onderzoek werd al gauw duidelijk dat het om een ander probleem ging. Met behulp van de aanvullende onderzoeken is er een diagnose uitgekomen en een behandeling ingesteld.

Een casus als deze laat duidelijk zien dat er bij een patiënt altijd blanco en breed moet worden begonnen aan het onderzoek, ook al lijkt de diagnose vooraf erg duidelijk. Het laat goed zien dat een algemeen onderzoek en een volledige anamnese altijd erg belangrijk zijn.

Onder andere hierdoor kunnen de juiste vervolg onderzoeken worden geselecteerd.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.