Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Cat friendly clinic

Om het bezoek zo comfortabel mogelijk te maken, kunt u kiezen voor een katvriendelijke praktijk (Cat Friendly Clinic). Onze kliniek heeft het certificaat Cat Friendly Clinic Silver. Hier leest u wat dit inhoudt.

Katten zijn niet graag van huis en zijn gevoelig voor nieuwe indrukken, geluiden en geuren. In een katvriendelijke kliniek is er alles aan gedaan om het bezoek zo stressvrij mogelijk te maken.

Stress verminderen bij katten: de dierenarts

De aanwezigheid van andere katten en honden in de wachtkamer van een kliniek is voor een kat vaak niet prettig. Uw kat kan hierdoor last krijgen van stress.

Om de kans op stress te verlagen, is het belangrijk om een dierenkliniek te bezoeken met veel kennis over de zorg voor katten. Daarvoor is het 'label' Cat Friendly in het leven geroepen. Er zijn verschillende labels die je als dierenkliniek kunt krijgen, met verschillende criteria.

Cat Friendly: wat is dat?

De medewerkers in Cat Friendly klinieken gaan liefdevol, zorgzaam en voorzichtig om met uw kat. Er is aandacht voor een zo comfortabel mogelijke omgeving voor uw kat.

Steeds meer dierenklinieken zetten zich in om de stress voor katten bij een bezoek zo laag mogelijk te houden. Bij de ene kliniek is hier meer aandacht voor dan bij de andere.

Hieronder leest u punten waaraan u een katvriendelijke praktijk kunt herkennen.

 • Meer tijd
  Meer tijd en aandacht voor het consult zorgt voor meer rust en minder stress. Net een kitten? Kom langs met uw kat voor een kittenconsult.
 • Geen honden
  Het scheiden van katten en honden, bijvoorbeeld in de wachtkamer, spreekkamer en opname.
 • Aantal dieren
  Een maximaal aantal dieren in de wachtkamer.
 • Kennis
  Wat een kattenkliniek kenmerkt, is de aanwezigheid van specialisatie in kattengeneeskunde bij de dierenarts. Maar niet alleen de zorg, ook over het benaderen en vasthouden van uw kat is belangrijk. Een Cat Friendly Clinic garandeert kennisdeling voor de minste stress bij uw kat.
 • Comfort
  Een katvriendelijke omgeving. Dit gaat bijvoorbeeld over uitkijkplekken, zachte ligplekken, kattenkruid en speciale geruststellende spray om zo het consult zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met bijvoorbeeld een krabpaal en speeltjes en snoepjes in de spreekkamer.
 • Opname
  Een aparte opname voor katten zorgt ervoor dat uw kat niet totaal gestresst terugkomt van de dierenarts. Ook zorgt verminderde stress voor een sneller helingsproces. Daarnaast betekent Cat Friendly dat uw kat een groot hok heeft. Lees ook: Opname van je kat
 • Apparatuur
  Aanwezigheid van apparatuur, direct in de spreekkamer, om bij uw kat met zo min mogelijk stress een zo goed mogelijke diagnose te stellen. Zo kan bij tandheelkundige problemen een röntgenfoto nodig zijn om vast te stellen of uw kat alleen een kleine gebitsreiniging nodig heeft, of dat er tanden getrokken moeten worden. Ook moet u denken aan het meten van bloeddruk bij uw kat.

Dierenarts katvriendelijk? Vraag ernaar

Wilt u weten of een dierenkliniek katvriendelijk is? Neem contact op met uw kliniek en vraag hiernaar. De medewerkers van de kliniek begrijpen uw zorg en beantwoorden graag uw vragen over de voorzieningen en aandacht voor katten. 

Ook geven zij u graag tips over het zo comfortabel mogelijk vervoeren van uw kat naar de kliniek.

Cat Friendly: het certificaat

Een aantal katvriendelijke klinieken hebben het certificaat ‘Cat Friendly’. Dit certificaat vraagt een dierenkliniek zelf aan bij International Society of Feline Medicine (ISFM). Als het certificaat is toegekend, weet u dat deze kliniek:

 • voldoet aan een aantal door ISFM vastgestelde criteria, bijvoorbeeld voor de inrichting van de wachtkamer, het consult, en in aanwezigheid van apparatuur en kennis
 • medewerkers heeft die aandacht voor de behoeftes van uw kat hebben 
 • duidelijke uitleg geeft over de behandeling van uw kat, hier wordt ook tijd voor genomen
 • medewerkers heeft die u graag vertellen hoe de kliniek werkt en op verzoek een rondleiding door de kliniek geven

Medewerkers van een gecertificeerde kliniek hebben lessen gevolgd over hoe je kunt zien dat een kat stress heeft of angstig is. En hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Cat Friendly: brons, zilver en goud

Het Cat friendly certificaat wordt afgegeven in drie niveaus: brons, zilver of goud. Lees op de website van ISFM meer over de criteria voor het certificaat (Engels).

Vind een Cat Friendly kliniek in Nederland

Niet alle katvriendelijke praktijken hebben een Cat Friendly certificaat aangevraagd, maar zouden hiervoor zeker in aanmerking komen. Veruit de meeste klinieken van Sterkliniek hebben aandacht voor katvriendelijkheid.

Katten dierenarts: maak een afspraak

Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak bij een dierenarts? Neem contact met ons op!

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd