Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Echografie

Het bekendste gebruik van de echografie is het in beeld brengen van zwangerschappen. Ook bij dieren wordt de echografie voor dit doeleinde ingezet. Echter veel vaker gebruiken wij de echo om de buikorganen of het hart in beeld te brengen, wanneer wij deze op mogelijke afwijkingen willen onderzoeken.

Binnen onze kliniek is er al ruim 10 jaar veel ervaring opgedaan met echografie. Wij beschikken ook over een zeer modern echoapparaat.

Hoe gaat een echo bij uw hond of kat in zijn werk?

Wanneer een echografisch onderzoek aangeraden wordt door onze eigen dierenartsen of wanneer u verwezen wordt door een collega dierenarts, zal er op de kortst mogelijke termijn (vaak direct!) een afspraak worden gemaakt op onze hoofdvestiging in Hillegom.

Uw dier in een zacht kussen 

Uw dier zal op een zacht kussen in rugligging worden ondersteund door assistentes. Het is noodzakelijk om de haren van de buik zoveel mogelijk te verwijderen om een goed echobeeld te krijgen. Bijna alle dieren (99%) laten dit onderzoek moeiteloos toe, omdat het geen pijnlijke ingreep betreft. Vele patiënten vallen zelfs in slaap gedurende het echo-onderzoek!

Voor een echo van het hart ligt het dier in een zijligging op een tafel met een comfortabel kussen. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk om beiderzijds een gebied van 5 x 5 cm onder de oksel te scheren.

Drachtigheidsechografie bij honden en katten 

Vanaf de 28ste dag van de zwangerschap van de hond of de kat, is het mogelijk de vrucht(en) in beeld te brengen. U bent als eigenaar uiteraard welkom om bij dit bijzondere onderzoek aanwezig te zijn en mee te kijken

Echografie van de buik van uw hond of kat

Voor onderzoek aan de buikorganen is in de meeste gevallen echografie de aangewezen techniek. De blaas, de prostaat, de nieren, de baarmoeder en de eierstokken, de milt, de lever en het maagdarmkanaal kunnen nauwkeurig in beeld worden gebracht.

Tijdens het maken van de echo zal de dierenarts u uitleg geven over het onderzoek, wanneer u daar prijs op stelt. De uitslag van de echo wordt direct met u besproken.

Echografie van het hart bij uw hond hond of kat

Een hartecho is het onderzoek waarbij een mogelijke afwijking van het hart of de bloedvaten nauwkeurig kan worden vastgesteld.

Voor dit onderzoek is zeer specifieke kennis en vaardigheid nodig, waarvoor onze dierenarts Bernadette van den Brink-van Schie de afgelopen 10 jaar veel opleidingen en nascholing heeft gevolgd. Ook van dit onderzoek krijgt u in de meeste gevallen direct de uitslag.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd