Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Vogelarts en reptielenarts Rotterdam

Zoekt u een vogelarts of reptielenarts in Rotterdam? In onze locatie Ommoord Hillegersberg hebben we alle faciliteiten voor uitgebreide zorg voor vogels en reptielen.

Met uw vogel kunt u ook op bepaalde dagen bij de vogelarts in onze locatie Centrum terecht.

Vogelarts en reptielen dierenarts in Rotterdam

Onze kliniek staat in de regio Rotterdam bekend om expertise in de zorg voor reptielen en vogels. Onze dierenarts Nanda Kleinjan heeft aanvullende opleidingen gevolgd om u en uw dier te helpen met de juiste zorg en adviezen.

Ons zorgaanbod voor uw vogel of reptiel

 • consult vogel of reptiel 
 • uitgebreid voedingsadvies voor uw vogel of reptiel 
 • ontlastingsonderzoek
 • bloedonderzoek
 • aankoopkeuring
 • operaties
 • röntgenfoto’s

Heeft u een vraag over ons aanbod aan zorg? Neem gerust even contact op, we helpen u graag verder.

Advies en behandeling door onze vogelarts 

Voeding luistert bij vogels erg nauw. We geven u graag een goed advies over het voer dat u uw vogel het beste kunt geven. Wij weten uit ervaring dat veel ziekten bij vogels worden veroorzaakt door verkeerde voeding. 

Ze eten voer afkomstig uit dierenwinkels. Dit voer wordt als ‘compleet’ aan de man gebracht, maar is dat vaak niet. Het bevat vaak niet de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen. Of ze bevatten te weinig of te veel van de juiste vitaminen.  

Problemen door verkeerd voer ontstaan meestal na een aantal jaren. U kunt dit vaak merken aan:

 • een verminderde conditie van de veren 
 • slechtere rui 
 • afwijkende ontlasting 

Het is dan belangrijk om niet te lang te wachten en tijdig langs te komen. Wij raden u aan om uw vogel een complete pellet voeding te geven. 

Voedingsadvies van onze reptielenarts 

Voeding van reptielen verschilt per soort. Zo zijn er: 

 • insecteneters (insectivoren) 
 • planteneters (herbivoren) 
 • alleseters (omnivoren) 

Het is belangrijk dat een eigenaar weet wat de natuurlijke voeding is van zijn of haar reptiel. Vaak zijn de voedingsbronnen die aangeboden worden niet compleet. Als we kijken naar de insecten die in Nederland verkocht worden, voornamelijk krekels, sprinkhanen en meelwormen, is de calcium-fosforverhouding niet juist. Het is dan aan de eigenaar om dit te corrigeren door middel van voedingssupplementen en het zoeken naar verscheidene typen insecten.  

Daarnaast is het van belang gutloading toe te passen. Hiermee zorg je ervoor dat er meer voeding, vitamine en mineralen in het darmkanaal van de insecten zitten die gevoerd gaan worden aan het reptiel. Een goed gebalanceerd dieet is gezonder dan een eenzijdig dieet. Dit geldt voor alle reptielen, niet alleen voor insectivoren.

UV-licht en reptielen 

UV-licht is erg belangrijk voor veel van de in gevangenschap gehouden reptielen. Een groot aantal reptielen is sterk afhankelijk van UV-licht voor de aanmaak van vitamine D in de huid. De beste bron voor UV-licht en warmte is de zon, maar in Nederland is gedurende het grootste gedeelte van het jaar onvoldoende zon om reptielen te voorzien van de benodigde warmte en UV-licht.  

Wanneer er in de vorm van lampen geen vervangende bron aangeboden wordt voor warmte en UV-licht, ontstaan er problemen in de calciumopname in de darmen en daarmee problemen met de botten en spieren. Let er wel op dat de lampen vaak na een half jaar tot een jaar, afhankelijk van de lamp, onvoldoende UV-licht geven. Dit ondanks het feit dat de lampen nog schijnen. Het is dus belangrijk om UV-lampen regelmatig te vervangen. 

Juiste temperatuur voor uw reptiel 

Ook een juiste temperatuur voor uw reptiel is belangrijk voor de verwerking van voedsel en andere lichaamsfuncties. Reptielen zijn koudbloedig, wat inhoudt dat zij hun lichaamstemperatuur zelf niet in stand kunnen houden. Wij zullen dit dus voor de reptielen moeten doen, maar wel op een veilige manier.  

De meest gebruikte methode is het gebruik van warmtelampen. Dit is een veilige manier, met als voorwaarde dat de lampen afgeschermd zijn zodat het dier zich niet kan branden. Verbranding komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden reptielen, bijvoorbeeld door warmtestenen waarop een reptiel kan liggen. Deze warmtebron raden wij dan ook af. 

Afspraak vogelarts of reptielarts in Rotterdam

Heeft u een vraag, of wilt u een afspraak maken bij onze vogelarts of reptielenarts in Rotterdam? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd