Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Expertise oogheelkunde bij AniCura Dierenkliniek Rotterdam

Heeft uw dier een oogprobleem? Dan bent u bij AniCura Dierenkliniek Rotterdam aan het goede adres.

Expertise oogheelkunde bij huisdieren Rotterdam 

Onze dierenarts Bernadine Langhorst - Mak volgde aanvullende opleidingen in oogheelkunde bij huisdieren. Met haar jarenlange ervaring heeft zij bijzondere expertise opgebouwd in het uitvoeren van oogonderzoek en -operaties. 

Ook dierenartsen verwijzen regelmatig naar ons door voor onze expertise in oogheelkunde. Voor een onderzoek en/of behandeling helpen we u graag in onze locatie Ommoord Hillegersberg, waar we alle moderne technieken hebben op het gebied van oogheelkunde.

Wat is oogheelkunde bij huisdieren?

Het oog is een orgaan apart. Net als bij mensen komen bij onze huisdieren regelmatig oogaandoeningen voor. In veel gevallen gaat het om infecties, maar vaak ook om beschadigingen. Bij kat en hond is dat dan te merken aan het dichtknijpen van het oog.  

Soms ziet het oog er rood uit en komen er vieze tranen uit. Het schuren van de kop langs bijvoorbeeld de bank kan een uiting van pijn of jeuk zijn. Het grootste deel van de patiënten kan met oogdruppels of zalf behandeld worden. 

Verhoogde oogboldruk: Glaucoom

Soms horen de tekenen van pijn of jeuk bij een verhoogde oogboldruk. Dit is een hele gevaarlijke situatie, omdat door de hoge druk de oogzenuw beschadigd kan raken, waardoor blijvende blindheid op kan treden. Bij vermoeden van glaucoom ziet u vaak een blauwe waas over het oog. Als u dit ziet is dit een spoedgeval. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op, wacht hier nooit mee tot de volgende dag. We gaan dan direct de druk meten en kunnen dan zo snel mogelijk beginnen met de behandeling.   

Oogoperaties bij honden en katten 

Voor andere aandoeningen van het oog kunnen we een operatie adviseren. Hieronder ziet u een paar voorbeelden.  

Cherry-eye

Achter het derde ooglid zit een traankliertje dat kan gaan uitpuilen. Het ziet er een beetje uit als een kers in de ooghoek, vandaar de naam cherry-eye. Het uitgepuilde kliertje kan met een oogoperatie terug-gehecht worden. 

Hoornvliesbeschadiging

Bij een diepe beschadiging van het hoornvlies (cornea) bestaat de kans dat het oog verloren gaat. Door een stukje bindweefsel uit de ooghoek over de beschadiging te hechten, wordt het hoornvlies afgedekt en is er minder kans op verdere beschadiging.

Ooglidtumoren

Bij oudere dieren zien we soms ooglidtumoren ontstaan. Dit zijn kleine, vaak goedaardige bultjes op de ooglidrand. Hierbij kan het voorkomen dat de tumor het oog zelf beschadigt. Met een operatie kunnen deze bultjes worden verwijderd. 

Erfelijke afwijkingen: ectropion en entropion 

Erfelijke afwijkingen aan de ogen komen bij honden regelmatig voor, bijvoorbeeld een afwijking waarbij de oogleden naar binnen krullen en zo de oogbol irriteren (entropion). Ook komt het tegenovergestelde voor waarbij de oogleden juist naar buiten krullen (ectropion). Daarnaast komt bij beide afwijkingen soms een te ruime oogspleet voor. Met een oogoperatie kan dit gecorrigeerd worden. 

Vragen of advies?

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.  

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd