Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. In de Senior check zit lichamelijk onderzoek en uitgebreid laboratoriumonderzoek. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Opeens miste er een stukje tand

Labradoodle Ginger is ongeveer 1,5 jaar oud en woont bij Corien, HR-manager bij AniCura. Plots tijdens het tandenpoetsen zag Corien dat er een stukje van de hoektand van Ginger was afgebroken. Lees hier over de ervaring van Corien bij één van de AniCura dierenklinieken.

Schrikken

Corien: ‘’Daar schrok ik natuurlijk wel van. Ginger is nog zo jong en ik vond het vooral ook zonde van zijn mooie gebit. Nu hebben we het geluk dat er veel collega’s met een veterinaire achtergrond bij AniCura werken, waardoor ik wist dat er speciale dierenartsen zijn die dit kunnen oplossen. Naast dat het er niet zo mooi uitziet, kan Ginger er namelijk ook pijn van hebben.

Uitleg met plaatjes

Gelukkig kon Ginger snel bij dierenarts Lies Paardekooper van AniCura Dierenziekenhuis Tilburg terecht, die veel expertise heeft in tandheelkunde.

Lies: ‘’Corien kwam met haar vrolijke en enthousiaste hond Ginger voor de behandeling van de hoektand. Er was helaas een stukje van de top van de hoektand afgebroken, maar gelukkig was de schade oppervlakkig. Bij het afbreken van een stuk tand is het belangrijk om te weten of het wortelkanaal open ligt of dat het nog beschermd is door een (dunne) laag tandbeen. Het laatste was bij Ginger het geval.

Helaas is deze situatie niet zonder gevaar’’, legt Lies uit. ‘’Het tandbeen heeft allemaal kleine gaatjes. Kleurstoffen van voedsel kunnen in de gaten terecht komen, waardoor het tandbeen verkleurt. Eerst naar lichtgeel tot uiteindelijk beigebruin. Veel erger is dat uiteindelijk de bacteriën vanuit de mondholte via het tandbeen in het wortelkanaal terecht kunnen komen. Dit leidt tot een ontsteking van de inhoud van het wortelkanaal en uiteindelijk tot het afsterven en grauw worden van de tand. Na verloop van tijd zal zich een abces gaan vormen in het kaakbot bij de wortelpunt van de tand. Voorkomen is dus beter, want als de infectie in het wortelkanaal zit, is er helaas geen genezing meer mogelijk.

Corien: "Tijdens het eerste bezoek legde Lies op een duidelijke manier uit hoe een tand is opgebouwd door middel van plaatjes. Medische termen zeggen mij wat minder, maar door de uitleg met plaatjes begreep ik de situatie van Ginger goed."

De behandeling

Corien vervolgt: ‘’Het werd al snel duidelijk dat het noodzakelijk was om de tand van Ginger te laten behandelen door Lies. Zenuwen lagen dus nu nog niet bloot, dat is alleen een kwestie van afwachten. Niet alleen kon de tand gaan verkleuren, ook de zenuw zou bloot kunnen komen te liggen. Ik heb daarom meteen een afspraak gemaakt voor de behandeling.

Tijdens de behandeling heeft Lies de tand heel mooi opgevuld. Je ziet er niks meer van. Dankzij de goede informatie en communicatie vanuit de kliniek, wist ik precies wat er met Ginger ging gebeuren. Dat stelde me echt gerust als baasje."

Lies vertelt dat de behandeling vlot en probleemloos is verlopen bij Ginger. Lies heeft de dunne laag tandbeen waar de gaatjes in zitten, dicht gemaakt (sealen). Er is dan geen infectiegevaar meer. Daarnaast heeft Lies een dun laagje composiet op de tand aangebracht, wat extra bescherming geeft en de tandpunt mooier maakt.

 

Het dichtmaken van het tandbeen     


Het polijsten van de tand            

Waarom breekt een tand sneller af bij een jonge hond?

Lies legt uit: ‘’Bij een jonge hond bestaat de tand uit een buitenste laag glazuur, een dunne laag tandbeen (dentine) en een zeer wijd wortelkanaal waar bloedvaten en zenuwen in zitten. Op jonge leeftijd is de tand nog weinig stevig en kan dus gemakkelijk (af)breken. Naarmate de tand ouder wordt, wordt de laag dentine dikker en het wortelkanaal smaller. Bij een tand van een oudere hond bestaat het grootste deel van de tand dus uit een dikke laag dentine en een zeer nauw wortelkanaal. Door de grote hoeveelheid dentine is de tand erg sterk geworden en breekt die minder snel af.

Volgroeid gebit pas op tweejarige leeftijd

Waardoor het precies gebeurde weet Corien niet. "Ginger speelt heel graag met zijn bek. En ik kan me voorstellen dat het stukje is afgebroken tijdens het spelen. Wat ik eerder had willen weten, is dat de tanden van jonge honden nog aan het groeien zijn. Spelen met harde speeltjes of botten is dus op jonge leeftijd niet verstandig. Dankzij de heldere uitleg van Lies over de opbouw van de tanden, heb ik hier nu van geleerd. En geef ik Ginger voorlopig alleen nog maar zachte speeltjes."


Voor de behandeling


Na de behandeling

                                       

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd