Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Oogboldrukmeting

Met een oogboldrukmeting meten we eenvoudig en pijnloos de druk in het oog van uw hond of kat. Als deze te hoog is kan het oog binnen enkele dagen ernstig beschadigen en leiden tot onomkeerbare blindheid.

Wat is oogboldruk bij honden en katten?

Het oog van uw hond of kat is gevuld met vocht. Als hier te veel of te weinig van is, kan de druk toe- of afnemen. Bij een te hoge oogboldruk krijgt uw dier glaucoom. Het netvlies en de oogzenuw kan door de hoge druk snel ernstig beschadigen, waardoor uw dier blind kan worden. 

Symptomen van een hoge oogboldruk zijn:

  • het oog puilt uit
  • rood ogen en/of oogleden
  • blauwe of witte waas over het oog
  • knijpen met het oog
  • niet meer over de kop geaaid willen worden (door hoofdpijn)
  • ontwijken van licht

Glaucoom is altijd een spoedgeval. Neem bij deze symptomen daarom altijd contact op met uw dierenarts.

Een te lage druk kan veroorzaakt worden door een ontsteking van de iris (uveïtis).

Oogproblemen bij uw hond of kat

Mogelijke redenen voor een oogboldrukmeting bij uw hond of kat zijn bijvoorbeeld:

  • uw hond of kat heeft erfelijke aanleg voor hoge oogbolduk (glaucoom)
  • uw dier heeft klachten aan het oog die lijken op glaucoom
  • uw dier heeft door een ongelukje schade aan het oog
  • uw dier is op leeftijd en heeft daarom meer kans op het ontwikkelen van glaucoom

Neem contact op met een AniCura dierenarts wanneer uw hond of kat oogproblemen lijkt te hebben.

Hoe wordt de oogboldruk bij uw dier gemeten?

Het meten van de oogboldruk bij uw dier is eenvoudig, snel en pijnloos. Altijd worden beide ogen onderzocht, ook als er maar klachten zichtbaar zijn aan één oog. 

Het is belangrijk dat uw dier voor de meting goed stil zit op de behandeltafel. Het kan zijn dat we u vragen om hierbij te helpen.

Het onderzoek voeren we uit met een tonopen. Na verdoving van het oog wordt het apparaatje voorzichtig tegen het oog van uw hond of kat geplaatst. 

Met een druk op een knop tikt de tonopen met een stomp staafje heel kort, in een fractie van een seconde, het oog aan. Het staafje kaatst terug tegen het hoornvlies van het oog. De tonopen meet met welke weerstand het staafje wordt teruggekaatst en berekent op die manier de druk in het oog. 

Deze meting wordt nog twee of drie keer herhaalt, om een zo betrouwbaar mogelijk gemiddelde te krijgen. Uw dier kan na het onderzoek gelijk weer met u mee naar huis.

Aanvullend oogonderzoek

Heeft uw dier meerdere klachten aan het oog, bijvoorbeeld na een beschadiging aan het oog door een ongelukje? Het kan zijn dat er meer onderzoeken nodig zijn, zoals het meten van traanvocht (Schirmer Tera Test) of het bekijken met het oog met de ooglamp. Uw dierenarts zal dit dan met u bespreken. Lees ook: oogonderzoek hond of kat

Uitslag van de meting

U krijgt direct na het onderzoek de uitslag van de oogboldrukmeting. De normale oogboldruk bij de hond en kat ligt tussen de 10-25 mmHg. 

Als de oogboldruk te hoog of laag is, zal uw dierenarts u adviseren over een behandeling. Bij glaucoom, een te hoge oogboldruk, is het belangrijk om snel te starten met medicijnen die de oogboldruk verlagen. Zo kan (verdere) schade aan het oog en/of een oogoperatie voorkomen worden. 

Oogproblemen hond of kat onderzoeken

Bij AniCura werken dierenartsen met veel kennis over oogproblemen bij dieren. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

Bekijk: oogproblemen bij honden en katten, of neem direct contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over een oogonderzoek bij uw dier, of twijfelt u? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd