glaucoom hond kat

Glaucoom bij hond of kat

Net zoals mensen kunnen honden en katten glaucoom krijgen. De oorzaak van deze aandoening en mogelijke behandelingen leest u hier.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Wat is glaucoom bij honden of katten?

Glaucoom, ook wel bekend als ‘groene staar’, komt vooral bij oudere dieren voor. Glaucoom kan in één of beide ogen ontstaan. 

Een oog is gevuld met vocht. Als hier te veel of te weinig van is, kan de druk toe- of afnemen. Een te hoge oogboldruk zorgt voor glaucoom. Glaucoom is een pijnlijke aandoening die met spoed behandeld moet worden. Als het niet snel behandeld wordt, ontstaat er ernstige schade aan het netvlies en de oogzenuw waardoor uw dier binnen 24-48 uur blind kan worden.  

Symptomen glaucoom hond of kat

Druk in het oog kan snel ontstaan en opbouwen. Het is dan ook belangrijk om de symptomen te herkennen. 

Symptomen van glaucoom bij hond of kat zijn:

Ziet u één of meerdere van bovenstaande symptomen bij uw hond of kat? Neem dan direct contact op met de dierenarts.  

Glaucoom is altijd een spoedgeval, neem bij symptomen direct contact op met uw dierenarts. 

Oorzaken glaucoom bij uw huisdier

Glaucoom of groene staar kan bijvoorbeeld ontstaan door:

De erfelijke glaucoom is zeldzaam, en kan bijvoorbeeld voorkomen bij de Amerikaanse en Engelse cocker spaniël, bouvier, basset en perzische kat. 

Glaucoom bij suikerziekte

Honden met suikerziekte hebben een grotere kans op het ontwikkelen van staar. Bij staar kan de lens loslaten waardoor de afvoer van het oogvocht tegengehouden wordt. Door de hoge oogboldruk krijgt de hond of kat glaucoom. 80 procent van honden met diabetes krijgt glaucoom, ook als de hond hiervoor onder behandeling is.

Behandeling glaucoom bij hond of kat

Glaucoom kan aangetoond worden met oogonderzoek en een meting van de oogboldruk

Het meten van de oogboldruk

Het meten van de oogboldruk wordt gedaan met een tonopen: een apparaat dat tegen het hoornvlies van uw hond of kat wordt geplaatst en twee of drie keer – een fractie van een seconde – het oog aantikt. Het oog wordt met een oogdruppel verdoofd zodat uw huisdier hier niets van voelt. 

Oogboldrukmeting bij de hond

Dit onderzoek is niet bij elke dierenarts mogelijk. Bekijk de AniCura klinieken die de apparatuur en kennis in huis hebben voor een oogboldrukmeting.

Is de oogboldruk te hoog? De dierenarts zal proberen om de oogboldruk te verlagen met medicatie. Als het oog niet meer te redden is of de klachten te erg zijn, is het soms helaas beter om het oog te laten verwijderen.

Als een hond glaucoom vertoont aan één oog, raden wij aan het andere oog ook te laten onderzoeken en om het met regelmaat te laten controleren.

Glaucoom bij hond of kat voorkomen

Glaucoom is bij huisdieren niet altijd te voorkomen. Door bij de eerste symptomen gelijk contact op te nemen met de dierenarts, kunt u wel schade aan het oog voorkomen. Bij aanschaf van het huisdier kunt u vragen of er een erfelijk risico is. 

Omdat glaucoom ook na een beschadiging aan het oog kan ontstaan, kunt u tijdens het spelen erop letten dat u de ogen ontwijkt. Een ongeluk zit in een hoekje. 

Glaucoom komt het meeste voor bij oudere dieren. Laat uw dier jaarlijks controleren om zo de klachten voor te zijn.

Vragen of advies?

Twijfelt u of uw hond of kat glaucoom heeft, of heeft u een vraag? Bij AniCura werken veel dierenartsen met expertise in herkennen en behandelen van glaucoom. Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek