Echografie bij AniCura Hopmans

Met een echo van uw hond, kat of ander huisdier kunnen wij als het ware in uw dier kijken. Zowel de organen in de buikholte als het hart zijn goed te beoordelen. Maar ook het oog of bepaalde peesproblemen kunnen met de echo in beeld worden gebracht.

De echo wordt gebruikt om te kijken in de organen, in de buikholte en het hart, maar ook voor (hopelijk) leuke bezoeken zoals de drachtdiagnose. Wilt u een echo laten maken van uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op. We bepalen dan samen of een echografie noodzakelijk is. Voor deskundig echografisch onderzoek bent u met uw dier welkom in onze kliniek in Roden.

Wat is echografie bij hond of kat?

Echografie is een manier van onderzoek waarbij het lichaam onderzocht kan worden met bewegend beeld. Geluidsgolven worden door het apparaat omgezet in een 2D (plat) beeld. De meeste mensen kennen dit onderzoek wanneer er bij zwangere vrouwen naar de baby in de buik gekeken wordt. Net als bij mensen doet dit onderzoek geen pijn en de geluidsgolven zijn niet gevaarlijk.

Echo bij hond of kat

Er zijn verschillende redenen om een echo te laten maken Begint uw kat of hond symptomen van een dracht te laten zien? Maak dan gerust een afspraak. Wij kunnen kijken of uw hond of kat drachtig is en wellicht hoeveel pups of kittens er in de baarmoeder zitten.

Andere redenen om een echo onderzoek bij uw hond of kat te doen zijn bijvoorbeeld:

  • sneller moe
  • vaak hijgen of hoesten
  • benauwdheid
  • vermagering
  • krijgen van dikke buik
  • braken/diarree

Met de echo kunnen we ook:

  • bevestigen/uitsluiten van dracht (zwangerschap)
  • bevestigen/uitsluiten van een baarmoederontsteking
  • organen beoordelen
  • monsters nemen, bijvoorbeeld urine uit de blaas halen

Er zijn verschillende gebieden waar we met een echo naar kunnen kijken.

Echo van buikholte bij hond of kat

Bij het maken van een buikecho komt uw dier vaak op de rug te liggen in een zacht kussen. Bij alle echografische onderzoeken moet er een stuk(je) geschoren worden. Tussen de haren zit namelijk lucht en dat maakt de geleiding van de geluidsgolven minder goed.

Nadat uw dier geschoren is zal er echo-gel worden aangebracht op de huid. Deze gel is bedoeld om de geluidsgolven beter door te laten dringen in het lichaam. De gel die wij gebruiken is oplosbaar in water. Het is niet erg als uw dier hier wat van oplikt als hij/zij weer thuis gekomen is.

Hartecho bij hond of kat

Met een echo van het hart kunnen we ‘in’ het hart kijken, dit noemen we ook wel echocardiografie (cardiologie.) Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de hartkleppen. Dit kan niet met een röntgenfoto.

Net als mensen kunnen dieren hartproblemen krijgen op alle leeftijden. Het kan aangeboren zijn, maar kan ook door ouderdom komen. Met de echo kunnen we zichtbare problemen aan het hart goed zien. In sommige gevallen kunnen we geen duidelijke aanwijzingen vinden en is een ECG (hartfilmpje) nodig.

Echo van spieren of pezen bij hond of kat

Tot slot kunnen we met een echo naar spieren en pezen van uw dier kijken. Ook dieren lopen weleens een blessure op. In sommige gevallen is het belangrijk om aanvullend een echo te laten maken zodat er kan worden vastgesteld wat er aan de hand is.

Vraag of afspraak maken

Of de echo het juiste middel is om tot een diagnose te komen bij uw dier kan per klacht verschillen en zal met u worden besproken.

Heeft u een vraag over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, of bel ons voor een afspraak.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd