Persisterende urachussteel

Hond Dexter, een Labradoodle pup van 3 maanden werd naar ons doorverwezen. Melanie Bouwmeester behandelde hem.

Probleemstelling

Acute postrenale anurie

Anamnese

In spoed aangeboden bij de eigen dierenarts, omdat Dexter niet meer kan plassen. Op röntgenfoto’s van het abdomen zijn er geen duidelijke afwijkingen zichtbaar. Gekatheteriseerd, urineonderzoek uitgevoerd en therapie ingesteld voor bacteriele cystitis. In een later stadium was katheterisatie niet meer mogelijk en zodoende is Dexter verwezen.

Klinisch onderzoek

Dexter is minder alert dan normaal, heeft een normale rectale temperatuur, slijmvliezen zijn lichtroze. Bij buikpalpatie is hij pijnlijk, heeft een zeer grote harde blaas en staat hierbij met gekromde rug.

Differentiaal diagnose

Postrenale obstructie: (prostaat), urethraspasme, (neoplasie), trauma met avulsie van ureters of ruptuur van blaas of urethra, urolithiasis mn in urethra
neurologisch probleem: blaasdyssynergie
neuromusculair probleem

Diagnostisch plan

Echografisch onderzoek van abdomen, neurologisch onderzoek, urineonderzoek, katheterisatie, bloedonderzoek (ureum, creatinine, ionen).

Laboratorium uitslagen
Bloedonderzoek: K 7.3 mmol/L, Na 146 mmol/L , Cl 116 mmol/L , ureum 10.7 mmol/L , creatinine 54 umol/l

Urineonderzoek: sg 1035 , glucose – , proteine +++ , pH 7.5, bloed +++ t. Miscoscopisch onderzoek van de urine: Rode bloedcellen.

Uitslag bacteriologie na cystocenthesis: negatief.

Aanvullende diagnostiek

Bij echografisch onderzoek is een zeer forse blaas aanwezig met daarin verschillende gradaties hyperechogene partikels in de urine. De apex van de blaas toont zich afwijkend: niet afgerond maar puntvormig met een uitloper richting het craniale abdomen; dit is passend bij een persisterende urachussteel. De urethra is sterk gedilateerd tot aan de craniale rand van het bekken. Rond de blaashals is vrij vocht aanwezig.

Peri-renaal is vrij vocht aanwezig, beiderzijds gedilateerd pyelum en ureters passend bij stuwing.

Conclusie echo abdomen: persisterende urachussteel, obstructie van de urethra distaal van de pelvis en afwijkende blaasinhoud.


Diagnose

Persisterende urachussteel

Behandelplan

Katheterisatie en daarna herhalen echografie blaas om eventuele urolithen vanuit distale urethra aan te tonen, stabilisatie middels IV infuus met NaCl 0.9%, analgesie (buprenorphine), IV antibiotica bij aantonen bacteriën in de urine, en na stabilisatie chirurgische correctie van de blaas.

Behandeling

Cystocentesis om blaas te ledigen en direct urine te verzamelen voor kweek en antibiogram. Lidocaine katheterisatie met ultra dunne katheter.

Na stabilisatie en bij afwezigheid van bacteriën in de urine volgt chirurgische correctie van de blaas en verwijderen van de cystolithen.

Operatie, uitgevoerd door E. Wouters, dierenarts-specialist chirurgie: caudale celiotomie. Urachuslumen loopt tot en met de umbilicus. Deze werd uitgeprepareerd en er werd een cystectomie van de blaasapex uitgevoerd. Daarna werd de blaas retrograad gespoeld zonder bezoedeling van het abdomen. De blaaswand was zeer oedemateus en erythemateus, passend bij een cystitis. De blaas werd gesloten en daarna werd het abdomen gespoeld. Na het wisselen van handschoenen werd het abdomen gesloten.

Resultaat

Dexter maakt een vlotte en probleemloze recovery door en wil enkele uren post-operatief al weer eten. De volgende dag is Dexter ontslagen. De katheter wordt nog een week ter plaatse gelaten voor ondersteuning van het herstel van de blaas.

Eigenaar geeft bij telefonisch contact de volgende dag aan dat het heel erg goed gaat met Dexter. Bij een controle na een maand is Dexter flink gegroeid, levendig, en bloed&urine vertonen geen afwijkingen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd