Patente ductus arteriosus

Hond Bella, een kruising van 4 maanden oud werd naar ons doorverwezen. Mark Dirven was de behandelende specialist.

Probleemstelling

Asymptomatische pup met hartruis.

Anamnese

Asymptomatische pup met hartruis. Er was geen sprake van dyspneu, tachypneu, verminderd uithoudingsvermogen of achterblijven in groei.

Klinisch onderzoek

Bella is een attente, levendige en normaal ontwikkelde pup. De hond heeft een ademfrequentie van 28/min en een polsfrequentie van 120 per minuut. De pols is opvallend krachtig. Er is een fremitus voelbaar in de 3e intercostaalruimte links. Tijdens auscultatie wordt een continue hartruis met intensiteit V/VI gehoord met punctum maximum ter hoogte van de pulmonalisklep.

Differentiaal diagnose

Een hartruis bij een pup kan onschuldig zijn of veroorzaakt worden door een aangeboren hartziekte. Omdat er sprake is van een continue hartruis (en een opvallend krachtige pols) kan op grond van lichamelijk onderzoek kan de waarschijnlijkheidsdiagnose Patente Ductus Arteriosus van Botalli (PDA) reeds gesteld worden.

Omdat er sprake is van een ademhalings- en polsfrequentie binnen de referentiewaarde kan congestief linker hartfalen op basis van lichamelijk onderzoek al uitgesloten worden.

Diagnostisch plan

Om de diagnose te bevestigen en eventuele andere aangeboren afwijkingen in beeld te brengen is een echocardiografisch onderzoek uitgevoerd.

Echocardiografisch onderzoek: excentrische hypertrofie en systolische dysfunctie van linker kamer. Normale grootte linker boezem. Uniform gedilateerde longslagader. Continue turbulente bloedstroom door patente ductus arteriosus van aorta naar longslagader met een normale drukgradiënt. Gering verhoogde stroomsnelheid van het bloed in de aorta. Geen aortainsufficiëntie en geringe mitralisregurgitatie.

Diagnose

Aangeboren patente ductus arteriosus, links-rechts shuntend.

Behandelplan

Indien de PDA niet gesloten wordt, is er meer dan 60 % kans dat er binnen 1 jaar ernstige complicaties ontstaan. Gezien de grote kans op het ontwikkelen van congestief linker hartfalen is sluiting geadviseerd. De voor- en nadelen van de verschillende technieken voor sluiting zijn besproken met de eigenaresse. Eén mogelijkheid is sluiting van de PDA door middel van hartcatherisatie. Deze ingreep wordt verricht in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. De tweede mogelijkheid is ligatie van de PDA via thoracotomie. Deze ingreep kan in het Verwijscentrum worden uitgevoerd. Beide technieken zijn veilig, succesvol en kennen in het algemeen weinig complicaties. Sluiting via catherisatie is minder invasief maar kostbaarder. Sluiting via thoracotomie is wat meer invasief, maar minder kostbaar.

Eigenaresse kiest voor sluiting via thoracotomie in het Verwijscentrum door collega Erik Wouters (Dip. ECVS).

Behandeling

Operatieverslag: Laterale thoracotomie 4e ICR links. Bloedstelping middels bipolaire electrocoagulatie. N. vagus van PDAB los geprepareerd en naar dorsaal gebracht.

PDAB vrij geprepareerd van aorta en a. pulmonalis, en geligeerd 2x separaat enkv. Prolene 2-0. Geen wervelingen meer palpabel.

Thoraxdrain aangebracht. Thorax is droog. Sluiting circumcostaal PDS 2-0 3x enkelvoudig, lat. dorsi PDS 2-0, subcutis in 2 lagen doorlopend Monocryl 3-0, huid subdermaal doorlopend Monocryl 3-0. Tijdens sluiting van beademing overgegaan op spontane ademhaling na afzuigen drain.

Resultaat

Er is direct na de OK geen hartruis meer hoorbaar. Middels controle echocardiografie is te zien dat de PDA volledig gesloten is. Na 1 nacht opname (voor monitoring en pijnstilling) is Bella vrolijk en levendig uit de kliniek ontslagen.

Tijdens controle echocardiografie twee weken later is reeds te zien dat de mate van excentrische linker ventrikel hypertrofie en systolische dysfunctie gedeeltelijk reversibel is.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd