LPC

Hond Saxo is een Pointer reu van 4 jaar en weegt 23 kg. Saxo is een Europees kampioens-jachthond die aan internationale werkkampioenschapswedstrijden deelneemt (Servië, Italie, Spanje, etc).

Probleemstelling

Intermitterend kreupel links voor sinds anderhalf jaar, kreupelheidsgraad 1.

Anamnese

Sinds anderhalf jaar intermitterend klachten van kreupelheid links voor, geen duidelijk omschreven trauma bekend.

Klinisch onderzoek

Orthopedisch en neurologisch onderzoek van de beide voorpoten levert geen bijzonderheden op.

Differentiaal diagnose

LPC, incongruentie, UMHE, bandletsel, osteoarthrose

Diagnostisch plan

Omdat er geen aanwijzingen bij klinisch onderzoek zijn van een mogelijke lokatie van de pijnlijkheid wordt gekozen om eerst een scintigrafie te doen.

Uitslag scintigrafie

Er is een duidelijke verhoogde uptake van de tracer in het linker ellebooggewricht.

Aanvullende diagnostiek

Vervolgens werd een CT scan aangevraagd van de beide ellebogen:

Uitslag CT scan elleboog

Er is links geringe en rechs minimale artrose thv de proximale radius zichtbaar. Er zijn geen aanwijzingen voor incongruentie of veranderingen aan de mediale humeruscondyl.

Het mediale coronoid links is sterk afwijkend. Er is een fragment zichtbaar t.h.v. de punt van het coronoid. Maar vrij diep in het gewricht is ook nog een fissuur lijn aanwezig. De structuur van het coronoid is ook wat onregelmatig.

Het mediale coronoid rechts is m.n. sclerotisch, mogelijk loop er een vage fissuurlijn vrij evenwijdig met het gericht met de radius, maar heel overtuigend is dit niet.

Diagnose

LPC links, geringe veranderingen aan het mediale coronoid rechts.

Behandelplan

Unilaterale arthroscopie li elleboog, inspectie kraakbeen en verwijderen LPC.

Behandeling

Arthroscopie linker elleboog
Bij aanprikken kleine hoeveelheid macroscopisch normaal uitziende synovia. Er is een uitgebreide villo-nodulaire synovitis met een hoogste intensiteit t.h.v. het mediale coronoied.

Kraakbeen in het grootste deel van het gewricht ziet er normaal uit, alleen t.h.v. de distale mediale humeruscondyl is het kraakbeen wat gefibrilleerd, op het mediale coronoied en met name de radiale incisuur is het kraakbeen ook afwijkend en dun. Richting de craniale punt van het coronoied is het kraakbeen induwbaar/ beweegbaar.

De punt van het coronoied en het afwijkende kraakbeen t.h.v. de radiale incisuur werden weggenomen en het oppervlak werd gecurretteerd. Aansluitend werd het gewricht uitgebreid gespoeld met fysiologische 0.9% NaCl en nabehandeld met ACP(Arthrex).

Het oppervlak van het mediale coronoied vertoont een zeer dun kraakbeen passend bij Medial Compartment Disease, Outerbridge III classificatie van het kraakbeen van het mediale coronoied, Outerbridge I classificatie van het kraakbeen van de distale mediale humeruscondyl.

Resultaat

Het herstelproces van Saxo verliep zonder complicaties.

Er werden aanvullende hydro-, laser-, loopband-, NSAID’s en andere conservatieve therapieën toegepast.

Dit alles leidde ertoe dat Saxo 8 maanden na de ingreep C.A.C.I.T. (Certificat d’Aptitude au Championat International de Travaille) winnaar van de Grande Quête in Minden, Duitsland werd, met de hoogst mogelijke kwalificatie!

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd