Afgebroken bovenhoektand

Hond Ranco is een Mechelse herder reu van 4 jaar oud en is behandeld door Esther Soeteman.

Probleemstelling

Ranco is een pakwerker. Hij werd aangekocht met onder andere een afgebroken bovenhoektand. Het is belangrijk voor de eigenaar om volledig functieherstel te krijgen.

Klinisch onderzoek

De rechter bovenhoektand (104) is afgebroken tot halverwege de kroon. Er is elders reeds een apexresectie op uitgevoerd. Bij röntgencontrole blijkt deze behandeling geslaagd te zijn. Ranco wordt bij ons aangeboden voor het plaatsen van een kroon. Coronair is een fractuurlijn zichtbaar op de hoektand. Er bestaat een risico dat het element zal herfractureren bij het pakken.

Behandelplan

Voor het plaatsen van een metalen kroon zijn twee narcoses nodig.

Eerst zal de hond onder narcose worden gebracht voor het maken van een kroonpreparatie en een afdruk.

De afdruk wordt opgestuurd naar een humaan tandtechnisch laboratorium. Binnen een week krijgen we een metalen kroon terug. Ranco zal opnieuw onder narcose worden gebracht om de kroon op zijn plek te kunnen cementeren.

Behandeling

Tijdens de 1e behandeling prepareren we de hoektand met een diamantboor. Hierbij maken we de vorm van de tand geschikt om later de metalen kroon overheen te kunnen plaatsen. Om zoveel mogelijk grip te krijgen, zal de grens van de preparatie op 1mm van de gingivarand worden geplaatst. Met de diamantboor verwijderen we ongeveer 1mm dentine over heel de tand. Ook wordt er een retentiegroeve gemaakt.

Na het prepareren van het element maken we een afdruk in 3 stappen.

Eerst wordt er een afdruk van de bovenkaak en onderkaak gemaakt op een impressie tray.

Als tweede stap maken we een gedetailleerde afdruk van de hoektand zelf. We doen dit met 2 verschillende materialen: een rubberbasis zorgt voor een drie dimensionele stabiliteit van de afdruk. Een vinyl polysiloxane zorgt voor een zeer gedetailleerde afdruk. Zo krijgen we een zeer nauwkeurige afdruk die stabiel genoeg is om snel naar het laboratorium te kunnen vervoeren.

Als laatste stap wordt er een bite-plane gemaakt met was. Hiermee kan de tandtechnicus bepalen of de kroon geen problemen gaat geven met de occlusie.

Na het maken van de kroonpreparatie kan er geen pakwerk worden uitgevoerd. Het aanleggen van een kroon is millimeterwerk, dus het is zeer belangrijk dat er geen anatomische veranderingen gebeuren met de geprepareerde tand in de tijd tussen de kroonpreparatie en het plaatsen van de kroon. De metalen kroon zal niet op de originele hoogte worden gebracht, maar dient enkel om de hoektand te beschermen tegen herfractureren.

Zodra de metalen kroon binnen is, gaat Ranco weer onder narcose. De hoektand wordt schoongemaakt en gepolijst. We gebruiken hier geen normale polijstpasta voor, omdat dit de hechting van het cement zal verstoren. De kroon wordt gepast en sluit perfect aan. Het element wordt opnieuw gespoeld, uitgebreid gedroogd en geëtst. De metalen kroon kan nu worden gecementeerd en aangebracht.

Resultaat

Ranco’s hoektand is beschermd. Hij kan weer volop pakwerk uitvoeren.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd