Spoedoperatie voor hond Baco na doorslikken sat├ęprikker

Het was sinds de verjaardag van mijn zoon op 29 december 2021 dat Baco, onze Berner Sennenhond van 11 maanden, niets meer wilde eten. Ook had hij geen ontlasting.

Waarschijnlijk had hij die dag iets verkeerds gesnoept. Op 4 januari 2022 werd het hem te veel en stortte hij in. Snel de dierenarts gebeld natuurlijk. Daar konden we direct met hem terecht. De dierenarts constateerde hoge ontstekingswaarden. Voor een nadere diagnose verwees hij ons door naar de Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU), aangezien hij daar ook bekend mee was en goede ervaringen mee had.

Onze dierenarts heeft toen meteen zelf telefonisch contact opgenomen met SDU. De SDU zou mij binnen twee uur terugbellen. Maar ze waren zo snel dat ik al binnen een half uur een telefoontje kreeg met de mededeling dat we met Baco langs konden komen. We zijn meteen in de auto gesprongen en naar Utrecht gereden. Daar aangekomen werd er eerst door Maartje Passon-Vastenburg, Europees Specialist Diagnostische Beeldvorming, dipl. ECVDI, een echo gemaakt. Op basis daarvan werd de diagnose gesteld en gezien het spoedeisende karakter werd het besluit genomen om Baco meteen te opereren.

Operatie bij SDU

De operatie werd uitgevoerd door Gert ter Haar, Europees Specialist KNO- wekedelen chirurgie, dipl. ECVS. Wat bleek; Baco had een satéprikker van maar liefst vijftien centimeter ingeslikt. Deze had zijn maag, lever, long en middenrif beschadigd. Er zaten daar overal kleine gaatjes die stuk voor stuk vakkundig zijn gedicht door Gert. Na de geslaagde operatie en nadat de narcose zo goed als uit was gewerkt, mocht ik Baco nog dezelfde dag mee naar huis nemen. ’s Avonds heb ik wel bij hem op de bank gezeten en hem steeds in de gaten gehouden. Ook al omdat hij zwaar ademde. Maar uiteindelijk is hij goed gaan slapen.

Uitstekend geholpen

De volgende dag was Baco weer vrolijk als vanouds. Dat die vervelende satéprikker uit zijn lichaam was, had hem echt goed gedaan. Of zeg maar gerust, bijna dodelijke satéprikker. Want mijn grootste angst was dat hij het misschien niet zou overleven, omdat hij er zo slecht aan toe was. Gelukkig was hij bij SDU in prima handen. Ik kan niet anders zeggen dat we uitstekend geholpen zijn. Het zijn allemaal vakmensen. Typerend voor SDU is dat het op de dag dat Baco geopereerd moest worden al heel erg druk was in de kliniek, maar dat ze toch tijd en een plaatsje voor hem hebben vrijgemaakt. Dat zegt wat over hun betrokkenheid en liefde voor dieren.

Prima nazorg

Ook de nazorg was prima geregeld. Ik ben een paar keer gebeld na de operatie door Gert met de vraag hoe het met Baco ging. Ook de meiden van het team van SDU hebben gebeld. Het is gewoon een prima team. Ongeacht waar ik zou wonen in Nederland; als er iets is met mijn huisdier zou ik hem altijd naar SDU brengen. We waren hier ook al eerder geweest met Baco voor consult en een scan voor een mogelijke operatie aan zijn ellebogen. Ook toen werden we uitstekend geholpen.

Ik ben blij dat alles goed is gegaan. Met Baco gaat het ook goed. Hij springt weer als een kangoeroe door het huis en hij eet en drinkt goed. Het lijkt alsof er helemaal niets is gebeurd. Wel passen we voortaan op met satéprikkers, hoewel het ook best zo kan zijn dat hij het stokje ergens buiten heeft opgepeuzeld. Want de satéprikkers die wij in huis hadden, leken niet op de prikker die is verwijderd uit zijn lichaam. Tip voor andere huisdiereigenaren: pas op met scherpe voorwerpen en zorg dat je huisdier deze niet op kan eten!

 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd