“Weer veel nieuwe dingen geleerd"

Lauren Goossens is in 2018 afgestudeerd aan de universiteit in Gent. Sinds september 2021 werkt zij bij het SDU als dierenarts-intern oogheelkunde en werkt ze samen met Rick F. Sanchez - Specialist Oogheelkunde.

Maandag - cataract operaties

Op maandag vliegen we er altijd stevig in want dit is de dag waarop de staarpatiënten geopereerd worden. We beginnen eerst met een cataract ‘work-up’ die bestaat uit een echografie van het oog en een ERG (electroretinografie - een test van het netvlies). Ik breng onze eerste patiënt, een lieve Labrador, naar de Radiologie collega’s zodat ze kunnen starten met de oogecho. Hierbij wordt er gekeken naar de vorm en grootte van de lens om de juiste maat van de kunstlens te kunnen bepalen. Er wordt ook gekeken naar mogelijke andere afwijkingen zoals o.a. een loslating van het netvlies.

Wanneer de patiënt op basis van de oogecho geschikt is voor eventuele operatie gaan we door met het ERG. Deze test gebeurt onder algehele anesthesie zodat, indien de ERG uitslag gunstig is, we onmiddellijk verder kunnen gaan met de staaroperatie en de plaatsing van een kunstlens.

Na de operatie blijven de patiënten een nachtje in onze kliniek slapen zodat we ze nauwkeurig kunnen monitoren en de oogboldruk meerdere keren kan worden gecontroleerd. Gedurende de dag ben ik dan ook druk in de weer om de oogdruk te meten en ervoor te zorgen dat onze patiënten comfortabel zijn. Na een geslaagde operatiedag doe ik de overdracht aan onze nachtcollega’s zodat de patiënten ook ’s nachts niets tekort komen.

Dinsdag - een duik in de literatuur

Op dinsdagochtend starten we met een bespreking van de recente ontwikkelingen en literatuur in de veterinaire oogheelkunde. Deze onderwerpen zijn enorm uiteenlopend en kunnen gaan van de opbouw van het oog bij een octopus tot een nieuwe techniek voor een ooglidcorrectie. Ik vind deze besprekingen altijd heel interessant en leer er veel van bij.

Daarna is het tijd voor het oogonderzoek van de staarpatiënten die de vorige dag zijn geopereerd. Ze hebben de nacht goed doorstaan en kunnen ’s middags door hun baasjes worden opgehaald. Het geeft enorm veel voldoening dat een patiënt die blind binnenkomt, weer kan zien als hij /zij vertrekt. De patiënten kijken alert om zich heen en herkennen duidelijk hun baasje.

Daarna is het tijd voor poli afspraken en na de lunch duiken we de operatiekamer in. Bij veel oogoperaties is er de mogelijkheid om mee te kijken via een tv-scherm wat het voor de collega’s die ons helpen ook interessant maakt. We sluiten de dag af met het schrijven van de OK verslagen en het mee naar huis geven van de patiënten.

Woensdag - spoeddienst

Op woensdag hebben we, naast onze reguliere poli, ook regelmatig landelijke oogheelkunde spoeddienst. Dit betekent dat er patiënten van over heel het land die oogheelkundige spoedzorg nodig hebben bij onze kliniek terecht kunnen. Deze patiënten worden altijd in overleg met de eigen dierenarts doorverwezen.

Ik vind de spoeddienst heel leuk omdat je nooit weet wat de dag gaat brengen en er dit vaak ook erg interessante cases zijn. Vandaag kwam er een kat met een vreemd voorwerp (stukje plantaardig materiaal) in het oog die een hoornvlieschirurgie nodig had. Alles is goed verlopen en de kat kon ’s avonds naar huis. Het is hierbij altijd belangrijk dat de patiënt een kraag op heeft zodat er niet aan de hechtingen kan worden gekrabt. Zeker bij katten is het al wel eens een uitdaging om deze kraag op te houden!

Donderdag - een goedgevuld programma

Op donderdagochtend hebben we een afwisselend programma van policonsulten met nieuwe patiënten en controle afspraken. Na de lunch is het weer tijd voor de operaties, er staat een entropion (naar binnen gekruld ooglid) van een oudere kat en een ulcus (beschadiging hoornvlies) van een Shih Tzu op het programma. Na een drukke maar leerzame dag stap ik ’s avonds in mijn auto om meteen door te rijden naar de paardrijles. Dit is mijn avondje ontspanning zodat ik mijn hoofd ook eens helemaal leeg kan maken. Daarna eet ik een lekkere pizza en hang ik nog even voor de tv.

Vrijdag - de laatste dag!

Op vrijdag is Rick F. Sanchez - Specialist Oogheelkunde niet aanwezig en assisteer ik de andere disciplines. Ik vind dit een leuke afwisseling. Soms assisteer ik de radiologie bij het maken van echo’s of help ik op de chirurgie poli. Tussendoor heb ik af en toe wat tijd om in de oogheelkunde literatuur te duiken. Dan lees ik over een bepaald onderwerp of bestudeer ik een wetenschappelijk artikel voor onze volgende bespreking.

In de namiddag assisteer ik de orthopedie tijdens hun operaties. Deze namiddag staat er een TPLO (operatie van een gescheurde voorste kruisband) en een arthroscopie (kijkoperatie) van de elleboog op het programma. Regelmatig komen er op vrijdag ook nog spoedpatiënten binnen. Vandaag is dat een herniaoperatie ter hoogte van de rug.

We sluiten de dag gezellig door nog wat na te praten met de collega’s en dan is het tijd voor weekend!

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd