"Alles onder controle!"

Simone Aniba is paraveterinair assistente bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht.

Haar werkzaamheden zijn het controleren van wonden, het maken van röntgenfoto’s bij de eindcontroles, de verzorging van de opnamedieren en het meegeven van operatiepatiënten aan baasjes.

Maandag - Vandaag is het maandag! We beginnen altijd weer vol energie en enthousiasme aan de eerste dag van de nieuwe werkweek en ik begin de dag met het doornemen van de agenda en in te lezen welke patiënten er bij mij op controle komen.

Vandaag heb ik diverse wondcontroles gepland staan, waaronder Mila. Mila is een lieve labrador teef van 6 jaar oud en ze is 2 weken geleden geopereerd aan een TPLO-operatie. TPLO staat voor Tibia Plateau Levelling Osteotomie en is een operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband.

Ik ben erg benieuwd hoe het met haar gaat. Op de controle blijkt ze het erg goed te doen en ziet de wond er super netjes uit. Mila kan weer naar huis met de instructies voor de verdere revalidatie. Over zes weken komt ze terug voor de röntgen- en eindcontrole. Hopelijk mag ze daarna weer spelen met haar vriendjes!

Als alle controlepatiënten in de ochtend geweest zijn, zorg ik ervoor dat er een behandelverslag klaar staat om naar de vaste (eerstelijns) dierenarts te versturen. Als dit klaar is, is het alweer middag. Jeetje wat gaat de tijd weer snel, tijd voor lunch!

Na de lunch is het tijd voor de operatiepatiënten om weer lekker naar huis te vertrekken en de revalidatie in te gaan. Waaronder de Franse bulldog Pip die regelmatig moeite heeft met ademen. Pip heeft vandaag een BOS-operatie gehad bij Gert ter Haar. BOS staat voor Brachycephaal Obstructief Syndroom. Bij deze BOS operatie wordt het zachte gehemelte (palatum) iets ingekort en worden de neusvleugels wat verwijdt. De eigenaar van Pip heeft veel vragen en dat is logisch, toch spannend als je hond geopereerd wordt. Ik neem rustig alle aandachtspunten en nazorg door met de eigenaar en dan kan Pip weer lekker mee naar huis.

Dinsdag -  Vandaag begin ik, zoals elke andere dag, om 08:30 uur. Gisteren heeft Europees specialist oogheelkunde Rick F. Sanchez een cataract(staar)-operatie uitgevoerd bij de Shih-Tzu Boris. Deze patiënten verblijven altijd een nacht bij ons in de opname om de oogdruk goed in de gaten te houden. Hier is ‘s nachts ook een nachtzuster voor aanwezig. De nachtzuster geeft mij informatie over hoe de nacht verlopen is en ik neem haar werkzaamheden over. Ik geef lieve Boris een kroel en neem hem gelijk mee naar buiten, even een frisse neus halen! Hierna is het tijd voor ontbijt en de medicatie. Ik bekijk op de opnamelijst van Boris welke hij nog nodig heeft. Na de medicatie en het ontbijt neem ik Boris mee voor de controle bij Rick Sanchez, hij constateert dat alles goed gaat en is zeer tevreden. Dit houdt in dat Boris naar huis toe mag. De eigenaar wordt telefonisch op de hoogte gesteld en er is een tijd afgesproken om Boris op te halen.

Na mijn opnameronde ga ik mijn controles deze ochtend weer voorbereiden. Er staat een röntgencontrole gepland voor Daan. Daan is een kruising teef van tien maanden oud. Door een vervelende sprong heeft ze haar Tibia/Fibula (scheenbeen/kuitbeen) gebroken. Dit is orthopedisch hersteld door Europees specialist chirurgie Edgar Scheepens. Vandaag gaan we kijken met een röntgenfoto hoe het gaat met haar botgenezing. Nadat ik samen met een collega de röntgenfoto gemaakt heb, komt Europees specialist chirurgie in opleiding Emile Pickee, met mij meekijken om de röntgenopname te beoordelen. Uiteraard kijkt Edgar ook mee, hij wil natuurlijk maar al te graag zien hoe het gaat met Daan. De conclusie is dat het er super fraai uitziet! Daan mag verder gaan revalideren volgens de meegegeven instructies en het lijkt allemaal goed te gaan komen!

In de middag melden de eigenaren van Boris zich bij de balie om hem weer op te halen. Nadat de arts Rick Sanchez met hen gesproken heeft over de operatie, neem ik het over en gaan we stapsgewijs door de medicijnen heen, het zijn er nogal wat! Over één week komt Boris terug op controle.

Als alle operatiepatiënten met hun baasjes mee naar huis toe zijn, zorg ik ervoor dat alle poli-kamers opgeruimd zijn en dat de opname gereed is voor een nieuwe dag. Het is inmiddels 18:30 uur en dat betekent dat mijn dienst erop zit, op naar huis! Op dinsdag eet ik altijd samen met mijn vriend, die heeft vast al honger .. :-)

Woensdag - Ik begin de dag zoals elke andere, een ronde in de opnameruimtes om alle patiënten de aandacht en medicatie te geven. Hierna neem ik wederom mijn wondcontroles en röntgencontroles door die deze ochtend gaan komen. Ook help ik deze ochtend een handje in de poli bij Europees specialist chirurgie in opleiding Rick Beishuizen. Hierbij houd ik de patiënten vast en stel ze gerust, zodat de arts het onderzoek succesvol kan uitvoeren.
Hierna zie ik dat de spoedpatiënt, welke vanochtend contact had opgenomen met de balie, zojuist binnenkomt. Het gaat om een Franse bull Lotte met klachten van uitval en rug pijnlijkheid. Ze kan gelijk terecht op de poli bij Europees specialist chirurgie in opleiding Claire Oorsprong. Hierna zal Lotte een CT-scan krijgen. Hierop bleek dat Lotte een hernia heeft. Ze wordt aansluitend geopereerd door Rick Beishuizen, een van onze orthopeden. Na de operatie verblijft Lotte een nacht bij ons in de opname.
Rond 18:00 uur doe ik weer een ronde door de opname. Lotte ontwaakt uit de narcose onder toezicht van een anesthesist. Ik check haar opnamekaart voor de medicatie en of ik alle nodige informatie heb voor morgenochtend. Als dit het geval is, besluit ik om naar huis te gaan. Het is inmiddels alweer 18.30 uur. Opschieten! Want straks begint mijn sportles in de sportschool.

Donderdag - Het is alweer donderdag, dit is voor mij de laatste werkdag van de week. Op donderdagochtend staan er altijd veel afspraken gepland omdat dan bijna alle specialisten aanwezig zijn. Het is flink doorwerken, maar dat doen we met alle plezier. Gisteren is hond Lotte geopereerd aan haar hernia. Het gaat momenteel goed met Lotte. Ik heb haar deze ochtend haar medicijnen gegeven en uiteraard een grote knuffel. “Vanmiddag mag je lekker naar huis”, laat ik haar weten. Deze ochtend komt er een grote Berner Sennenhond bij onze Europees specialist diagnostische beeldvorming Susanne Boroffka. De lieve grote beer valt de laatste tijd erg veel af. Met een echo gaan we de organen nader beoordelen, met een opvolging van onze Europees specialist interne geneeskunde Ronald van Noort. Ik schiet bij de echo te hulp om de hond op zijn rug te houden. Daarnaast fluister ik hem lieve woordjes toe om hem gerust te stellen. Na de echo vertrekken we naar de internist, waar we vervolgens bloed afnemen voor nader onderzoek.

In de middag neem ik de tijd om rustig alle patiënten, welke gisteren zijn geopereerd, na te bellen. Ik ben namelijk super benieuwd hoe de nacht verlopen is en of de eigenaren nog vragen hebben. Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk en daarom steken wij daar maar al te graag tijd en moeite in. Ik krijg een telefoontje van mijn collega, de baasjes van Lotte hebben zich gemeld. Ik kom naar de wachtkamer om de eigenaren alle nazorg in rust te vertellen en een controle afspraak in te plannen.

Vrijdag - Op vrijdag heb ik vrij, mijn weekend begint altijd lekker vroeg. Deze dag gebruik ik om lekker te sporten in de sportschool, paard te rijden en met mijn honden te wandelen. Ook zeg ik geen "nee" tegen een vrijdag middag borrel met mijn vriendinnen. :-)

 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd