Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. In de Senior check zit lichamelijk onderzoek en uitgebreid laboratoriumonderzoek. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Fertiliteit - voor fokkers

Voor fokkers van honden en katten heeft AniCura Dierenkliniek de Woldberg een uitgebreid begeleidingsprogramma. Professionele fokkers krijgen bij ons een omzet-afhankelijke korting.

Röntgenfoto's bij heup -en elleboogdysplasie

Onze kliniek is bevoegd voor het maken van officiële röntgenfoto's voor de Raad van Beheer.

Belangrijk: nieuwe werkwijze Raad van Beheer

Vanaf nu worden de foto’s voor het officiële screeningsonderzoek van de Raad van Beheer online verstuurd via de applicatie RVB VETS ONLINE. De applicatie zorgt ervoor dat deze onderzoeken veel sneller beoordeeld kunnen worden en dat u als fokker dus sneller een uitslag hebt.

Wat u moet weten over deze nieuwe werkwijze:

  • Voordat u naar onze kliniek komt voor het maken van de HD- of ED-foto’s moet u een account aanmaken op de site van de Raad van Beheer. 
  • Houdt uw hond acht uur voor dit onderzoek nuchter (geen eten, wel water), sedatie is soms nodig.
  • Bij het bezoek aan de kliniek neemt u het registratiebewijs mee (en dus niet de stamboom). Met behulp van dit registratiebewijs vragen wij de gegevens van de hond op bij Raad van Beheer.
  • U betaalt de onderzoekskosten direct aan ons, en dus niet meer aan de Raad van Beheer. Hierdoor krijgt u eerder de uitslag, omdat u niet langer op een acceptgiro hoeft te wachten.
  • Is de uitslag van de beoordeling bekend? Dan ontvangt u een e-mail van Raad van Beheer. Het certificaat vindt u dan in uw account van Raad van Beheer, u ontvangt deze dus niet meer per post.

Lees meer over de nieuwe werkwijze op de website van Raad van Beheer.

Elleboogdysplasie bij honden

Elleboogdysplasie staat voor vier botafwijkingen in de elleboog die zich kunnen ontwikkelen bij groeiende pups. Dit kan leiden tot het ontstaan van artritis in de elleboog. Het is daarom belangrijk dat deze afwijkingen voortijdig door middel van een röntgenfoto worden opgespoord.

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht bij de hond, dat wordt veroorzaakt door een genetische aanleg voor speling in de heup. Om de mate van heupdysplasie te kunnen onderzoeken wordt de hond meestal gesedeerd om een nauwgezet onderzoek mogelijk te maken. Met het maken van röntgenfoto's krijgt u meer duidelijkheid of er sprake is van instabiliteit of afwijkingen in het heupgewricht.

Digitale röntgenfoto's

AniCura Dierenkliniek de Woldberg is bevoegd om officiële HD- en ED-foto's te maken. Wij doen dit door middel van digitale röntgen. U kunt de foto's meekrijgen op een CD-ROM. De uiteindelijke beoordeling wordt gedaan door de Raad van Beheer. 

Erfelijkheidsonderzoek bij hond of kat

Wilt u als fokker zeker weten of een hond of kat geschikt is om mee te fokken? Een erfelijkheidsonderzoek kan dan uitkomst bieden.

DNA onderzoek bij hond of kat

Soms kan er door middel van DNA-onderzoek vastgesteld worden of een dier drager is van een erfelijke ziekte of bijvoorbeeld een ongewenste haarkleur. Hiervoor nemen we bloed of wangslijm af en sturen dat dan op voor DNA onderzoek. Soms kan de uitslag van zo'n onderzoek een reden zijn om af te zien van fokken met het betreffende dier.

Progesteronbepaling en KI

Wilt u weten wanneer uw hond vruchtbaar is? Om het optimale dektijdstip van een teef te kunnen bepalen is het nodig om het hormoon progesteron in het bloed te meten. AniCura Dierenkliniek de Woldberg maakt hiervoor gebruik van het zeer betrouwbare apparaat Catalyst.

U kunt kiezen uit losse bepalingen of een pakketprijs. De assistente kan u hier meer over vertellen.

Na de progesteronbepaling bij ons op de praktijk doen wij vier weken later een gratis echo om te kijken of uw teef drachtig is.

Kunstmatige inseminatie bij honden

In Nederland is het wettelijk vastgelegd dat dekking en dracht bij honden zoveel mogelijk via de natuurlijke weg moet verlopen. Mocht een natuurlijke dekking om wat voor reden dan ook niet lukken, dan is in bepaalde gevallen kunstmatige inseminatie mogelijk. Kunstmatige inseminatie is wettelijk alleen toegestaan als:

  • door een kortdurende blessure natuurlijke dekking niet mogelijk is
  • de dekreu niet beschikbaar is

Lees voor meer informatie: kunstmatige inseminatie bij honden 

Kunstmatige inseminatie gebeurt bij ons met gebruik van de endoscoop, zodat we het sperma direct in de baarmoeder kunnen brengen. Wij doen kunstmatige inseminatie uitsluitend op de praktijk.

Echo en röntgenfoto bij drachtige hond of kat

Wilt u weten of uw hond of kat drachtig is? Op onze hoofdvestiging in Steenwijk kunnen wij een echo maken, zodat u bij benadering weet hoeveel pups of kittens er gaan komen.

Gratis echo na progesteronbepaling

Heeft u al eerder op onze praktijk bij uw hond een progesteronbepaling laten doen om het dektijdstip te kunnen bepalen? Dan is deze echo gratis.

Röntgenfoto uit voorzorg

Later in de dracht kan er ook een röntgenfoto worden gemaakt. Dit doen wij bijvoorbeeld als we denken dat er maar één of twee pups in zitten, zodat we weten wanneer een keizersnee nodig is. 

Bloedonderzoek bij katten

Om bepaalde specifieke kattenziektes op te sporen, doen wij bloedonderzoek bij katten.

Neonatale erytrolyse

Neonatale iso-erytrolyse bij kittens ontstaat wanneer de moederpoes bloedgroep B en de kater bloedgroep A of AB heeft. De pasgeboren kittens kunnen dan bloedgroep A of AB hebben en krijgen via de eerste melk te maken met de antistoffen die bij de B moeder voorkomen. Dit zorgt bij de kittens voor afbraak van de rode bloedcellen. Het dier krijgt bloedarmoede en gaat in de meeste gevallen snel dood.

Dit probleem kan worden opgelost door de kittens de eerste dagen niet bij de moeder te laten drinken. Beter is het om dit probleem te voorkomen door een moederpoes met bloedgroep B alleen te kruisen met een kater met bloedgroep B. Daarom is het belangrijk om voor het fokken de bloedgroep te bepalen. Wij doen een dergelijk onderzoek bij ons op de praktijk en proberen scheren hierbij te vermijden.

FIV en FeLV bij katten

FIV en FeLV, oftewel kattenaids en kattenleukemie, worden door een virus veroorzaakt dat door een bloedtest kan worden aangetoond. Wij doen deze test op de praktijk en hebben zo snel een uitslag. Veel fokkers combineren we deze test met de jaarlijkse vaccinatie. Wij proberen om voor de bloedafname niet te scheren.

Vragen, of advies?

Wilt u meer weten, of heeft u nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.