Net een kitten?

Wij geven je graag gericht advies. Ga naar: Kitten Wijzer

September: Donna's heup wordt geopereerd

Donna is een Berner Sennen hond van tien maanden oud. Al langere tijd heeft ze last met lopen: het doet haar pijn.

Ze groeit als kool, in de afgelopen maand alleen al is ze ruim vijf kilo gegroeid. Bij een andere dierenarts waren er al foto's gemaakt van de ellebogen, die hebben we bij ons in de kliniek herhaald. Gelukkig zijn de ellebogen goed. We zien we het beeld van enostosis: groeipijn. Donna mag over op een brok voor volwassen honden zodat ze iets minder snel groeit en krijgt vast pijnstilling mee.

Met de heupen blijkt er namelijk des te meer aan de hand te zijn: die zijn niet alleen pijnlijk, maar blijken op de röntgenfoto ook een hele slechte aansluiting te hebben. De heupkom sluit erg slecht aan op de heupkop. Als we hier niets aan doen zal Donna later erg veel pijn krijgen met lopen. Als de heupen zo slecht aansluiten levert dat schade op aan het kraakbeen van het heupgewricht. Er wordt dan ook artrose gevormd. Honden die hier last van krijgen als ze al ouder zijn kunnen met een operatie een nieuwe heup krijgen. Bij jonge honden hebben we echter een mooiere optie: de heupkom zo kantelen met een operatie zodat hij wel aansluit op de heupkop. Deze operatie heet een ‘TPO': Triple Pelvic Osteotomie, oftewel drievoudige bekkenkanteling. Met de operatie voorkomen we problemen en pijn in de toekomst. We kunnen maar één heup per keer opereren, ongeveer zes weken na de operatie beoordelen we of de andere kant ook nodig is.

Bij Donna besluiten we om de linker heup te opereren. Er komt voor deze operatie een chirurg naar onze kliniek toe. Op drie plaatsen wordt de heup heel precies doorgezaagd: ter hoogte van het darmbeen, het schaambeen en het zitbeen. Zo komt de heupkom vrij om te kantelen. Op de nieuwe plek wordt het bot met een speciaal hiervoor gemaakt metalen plaatje vastgezet. Een behoorlijk ingrijpende operatie, maar Donna herstelt voorspoedig. Over enkele weken zullen we opnieuw röntgenfoto's maken voor controle, dan weten we of de andere heup ook geopereerd zal moeten worden.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd