Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Oktober: Merenque heeft een 'megacolon'

"En hoe is de ontlasting?" een vraag die we als dierenarts aan veel eigenaren van onze patiënten stellen.

Een hond wordt iedere dag uitgelaten, maar bij een kat heeft de eigenaar vaak geen idee of de kat ontlasting heeft gehad of hoe het eruit ziet. Dit is zeker het geval als de kat buiten komt.

Bij Merenque, een vrouwelijke Maine Coon kat van twee jaar, is een probleem met de ontlasting niet het eerste wat opvalt, maar juist braken. Wanneer de eigenaar met Merenque in de kliniek aankomt, blijkt echter dat de darmen helemaal vol zitten met ontlasting! Zo vol dat er een dikke prop voor de anus ligt. Blijkbaar heeft de poes al een tijd niet gepoept. Als er ontlasting in de dikke darm blijft zitten, wordt hier steeds meer vocht aan onttrokken: de massa wordt steeds harder en dikker. Ook bij Merenque is dat het geval, en met een klysma, een vloeistof die we voorzichtig in de anus spuiten, maken we de ontlasting zachter zodat het er wel uit kan. Niet het prettigste werkje....: met dichtgeknepen neus helpen we Merenque van haar buikpijn af.

Huisdier van de maand Ondanks de medicijnen die Merenque vervolgens mee naar huis krijgt om de darmen op gang te houden en de ontlasting zachter te maken, blijft het probleem terugkeren. Op de röntgenfoto zie je dat er een ontzettend dikke sliert ontlasting in de buik ligt. Als de dikke darm zo ontzettend is uitgezet noemen we dat in vaktermen een ‘megacolon'.

Meerdere oorzaken kunnen daaraan ten grondslag liggen, zoals neurologische problemen, botbreuken, of spierscheuren van de spieren rond de anus: een ‘hernia perinealis'. Het is nodig om Merenque te opereren: het verwijdde stuk darm moet weggehaald worden. Omdat de operatie maar weinig voorkomt is er speciaal voor deze operatie een diergeneeskundige chirurg naar onze kliniek gekomen, om samen het darmgedeelte te verwijderen. Merenque herstelt goed, waarschijnlijk zal ze er weer helemaal bovenop komen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd