Net een kitten?

Wij geven je graag gericht advies. Ga naar: Kitten Wijzer

November: Celine heeft een te lang gehemelte

Bij de hondenrassen met een korte schedel, zoals mopshonden en Engelse bulldoggen, komen regelmatig problemen met de luchtwegen voor.

Doordat de schedel korter is (als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een herder), hebben de luchtwegen minder ruimte. Zo is vaak het gehemelte te lang en de neusgaten te nauw, alles zit dichter op elkaar.

Meestal heeft de hond zelf daar geen last van. Bij Celine echter is het wel oppassen geblazen. Haar neusgaten zijn wijd genoeg, maar met ademhalen horen we steeds een luid gesnurk. Dat snurken noemen we een ‘stridor' en met honden die dat hebben moeten we oppassen bij inspanning en warm weer. Bij Celine ontstaat het snurken door een te lang zacht gehemelte, dat flappert bij de ademhaling. Het gehemelte is het dak van je mond, het vormt een scheidingswand tussen de mond- en de neusholte. Het eerste stuk van het gehemelte is hard, maar daarachter zit een zacht stuk. Bij Celine is het zachte gehemelte langer dan eigenlijk in haar bek past. Het gevolg daarvan is dat het zachte gehemelte over het strottenklepje heen komt te hangen: zo sluit het de toegang tot de luchtpijp af. Normaal met ademen gaat dat nog wel goed, de luchtstroom kan er nog wel langs. Maar als het zachte gehemelte wat zwelt, bijvoorbeeld door hijgen, dan wordt de toegang tot de luchtpijp nog erger geblokkeerd. De hond krijgt dan al snel zuurstoftekort. Honden kunnen door zuurstoftekort een flauwte krijgen. Dat kan lijken op epilepsie, maar in tegenstelling tot een epilepsie toeval wordt de hond bij een flauwte juist slap.

Zover hebben Celine's baasjes het niet laten komen. Celine wordt door een gespecialiseerde chirurg bij ons op de kliniek geopereerd. Met de narcose houden we rekening met Celine's probleem, zodat ze steeds goed kan ademen. De operatie is niet ingewikkeld, het is alleen lastig omdat het werken in de diepte is: het gehemelte zit helemaal achterin de keel. Bij Celine wordt er een rand van 1,5 cm van het zachte gehemelte verwijderd. Zo komt de toegang tot de luchtpijp mooi vrij te liggen. Er moet ook niet teveel worden verwijderd, anders kan de hond zich verslikken en kan er voedsel of water in de neus terecht komen. Het gehemelte wordt gehecht met dun oplosbaar hechtmateriaal. Dit veroorzaakt zo min mogelijk irritatie in de keel.

We zijn nu een paar weken verder en met Celine gaat het super. Je hoort haar bijna niet meer. Rennen, spelen en gek doen behoorden al tot haar favoriete bezigheden maar na de operatie is dit alleen maar beter geworden. Zo heeft iedereen weer een goede nachtrust.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd