Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Tandheelkunde

Het gebit van uw dier is ontzettend belangrijk voor zijn of haar gehele gezondheid. Met een gezond gebit kunnen we namelijk andere ziektes voorkomen. Daarom besteden wij graag extra aandacht aan tandheelkunde.

Over het gebit van honden en katten

Honden en katten hebben, net als mensen, eerst een melkgebit en krijgen daarna hun volwassen gebit, waar ze de rest van hun leven mee moeten doen. Bij meer dan 80 procent van de huisdieren ontstaan uiteindelijk gebitsproblemen. Het is voor u als eigenaar soms lastig om veranderingen aan het gebit te zien. Daarom controleren we graag bij elke de gezondheidscheck ook even het gebit. 

Wanneer er veel tandsteen aanwezig is zullen wij een gebitsreiniging aanbieden. Ook bij andere problemen aan het gebit kunnen wij uw huisdier helpen.

Poetsen, poetsen en poetsen

Veel gebitsproblemen bij uw huisdier kunt u voorkomen door het gebit regelmatig te poetsen. In vier eenvoudige stappen leggen we uit hoe u het gebit van uw hond of kat poetst.  

Ga naar: Tandenpoetsen bij honden en katten 

Röntgenfoto’s van het gebit  

Niet alle aandoeningen van het gebit zijn aan de buitenkant zichtbaar, daarom maken we speciale röntgenfoto's van het gebit. Met deze foto's kunnen we goed zien of het gebit van uw dier gezond is, of dat een gebitsbehandeling nodig is.  

Persisterende melktanden

Wanneer uw pup of kitten opgroeit, moet ook het melkgebit vervangen worden voor hun volwassen gebit. Soms gaat dit niet altijd goed en blijft een melktand zitten. Wanneer dit gebeurt kan de blijvende tand niet in de juiste richting groeien en zal scheef doorbreken. 

Een hond of kat met scheve tanden heeft een grotere kans op het krijgen van tandvleesontsteking, tandplak en tandsteen en soms zelfs problemen met eten. Het is dus belangrijk om persisterende melktanden te laten verwijderen. 

Tandvlees- en mondholteontsteking

Bacteriën in tandplak of virussen kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier last krijgt van een tandvleesontsteking. Dit heet ook wel gingivitis. Gingivitis kan bij alle honden en katten voorkomen en is te herkennen aan zwelling en een rode kleur van het tandvlees, rondom de tanden.  

Bij katten komt het soms voor dat een tandvleesontsteking doorslaat in een ontsteking van de mondholte. Een ontstoken mondholte heet stomatitis en samen met een tandvleesontsteking heet dit dus gingivo-stomatitis. De oorzaak hiervoor zijn bacteriën en virussen, waarbij ook het afweersysteem van de kat niet reageert zoals het zou moeten. De afweerreactie kan overdreven of juist te laag zijn.  

Omdat deze aandoening erg pijnlijk is en er zelfs voor kan zorgen dat uw kat stopt met eten, is een goede behandeling heel belangrijk. Helaas geven een goede gebitsverzorging of medicijnen niet altijd het gewenste effect en is het nodig om alle aangetaste tanden te trekken.  

Voor meer informatie kunt u de pagina's tandvleesontsteking en mondholteontsteking bekijken.  

Bekijk ook hoe u zelf gebitsproblemen bij uw huisdier kunt herkennen

Contact

Er is bij ons veel mogelijk op het gebied van tandheelkunde. Heeft u vragen over de behandelingen of onderzoeken? Neem dan contact met ons op. 

Meer informatie en een aantal van onze behandelingen vindt u hier:

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd