Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

AniCura Dierenziekenhuis Tilburg logo

Contact us

013 - 540 02 15

dzt@anicura.nl

Koningsoordlaan 2, 5056 DA, Berkel-Enschot

Pup heeft pijn aan elleboog

Eind april kwamen er foto’s binnen op de afdeling Orthopedie voor een beoordeling. Het ging om de elleboog van een Engelse springer spaniel van 4 maanden oud.

Rasspecifieke erfelijke elleboog aandoening

De pup had zich verstapt en had sindsdien pijn bij het bewegen van de elleboog. Op de foto was een breuklijn zichtbaar tussen de 2 grote gewrichtsknobbels van de bovenarm. Dit is een ras-specifiek, erfelijk probleem (IOHC: incomplete ossificatie van de humeruscondylen), waarbij de verschillende botgedeeltes die in het embryo aanwezig zijn ter hoogte van de bovenarm, niet versmelten tot 1 geheel.

Breuklijn in elleboogDe rode streepjes zijn de breuklijnen in de elleboog

 

Botbreuk voorkomen door tijdig ingrijpen

De fissuur of barst die aanwezig blijft tussen de 2 knobbels, geeft meestal geen klachten. Maar het bot is hierdoor wel minder stevig en bij overbelasting kan dit leiden tot een botbreuk die tot in het gewricht loopt.

Gelukkig werd deze pup aangeboden voordat hij zijn elleboog gebroken had. Uit de CT-scan die vervolgens gemaakt is, bleek dat het probleem ook in de andere elleboog aanwezig was.

Om te zorgen dat de twee botdelen toch zouden versmelten, zijn er operatief 2 compressieschroeven geplaatst, die de 2 delen tegen elkaar duwen.

De compressieschroeven die de botdelen tegen elkaar duwen

 

Pup rent weer vrolijk rond

Na 4 weken rende de pup alweer door het veld. Zonder kreupelheidsklachten en zonder risico op het breken van zijn elleboog. Hij wordt nu klaar gestoomd voor een jacht carrière.