Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Hond Shanti heeft een milttorsie: draaiing van de bloedvaten van de milt

Shanti is een kruising Mastino Napolitano en Amerikaanse Stafford. Een teef van bijna 2 jaar. Shanti kwam met haar baasje binnen omdat ze bloed plaste en wat slomer was. Bij het algemeen onderzoek werden geen afwijkingen gevonden en Shanti kreeg medicijnen mee tegen een blaasontsteking.

Verder onderzoek

Maar Shanti was de volgende dag alleen nog maar slomer dan de dag ervoor en wilde bijna niet meer opstaan. Na overleg met de eigen dierenarts werd Shanti naar ons doorverwezen voor verder onderzoek. Shanti wilde helemaal niet meer lopen, wilde niet eten en drinken en had één keer overgegeven.

Milt vijf keer vergroot

Eenmaal op de kliniek aangekomen bleek bij het algemeen onderzoek dat Shanti een grote massa in de buik had. Ze was niet heel erg bleek, had geen koorts, gaf geen pijn aan, maar was wel ontzettend sloom. Zoals al vermoed werd bleek uit de echo dat de milt van Shanti minimaal vijf keer vergroot was. Gedacht werd aan een draaiing van de bloedvaten van de milt, een milttorsie. Een tumor kon niet met zekerheid uitgesloten worden.

Spoedoperatie Milttorsie

Shanti werd met spoed geopereerd. De milt bleek gedraaid te zijn. Dit is een hele gevaarlijke situatie! De slagaders naar de milt toe hebben namelijk een dikkere wand dan de aders die het bloed weer van de milt wegvoeren. Hierdoor worden de aders vrijwel helemaal dicht gedrukt en de slagaders niet. Er kan dus wel bloed naar de milt toe, maar dit bloed kan niet meer worden afgevoerd. Bloed blijft dus staan in de milt waardoor de milt sterk vergroot en op den duur, door de hoge druk, gaat de milt bloeden en afsterven.

De milt kon niet meer worden gered en werd verwijderd, wat voor het verdere leven geen enkel probleem oplevert. Shanti had best wat bloed verloren in haar buikholte en in de milt zelf zat ook heel wat bloed. Shanti moest het dus met heel wat minder bloed doen na de operatie. Gelukkig kwam zij de narcose goed door.

Na de operatie was zij meteen veel fitter dan ervoor, ondanks het bloedverlies. Ter observatie bleef zij nog een nachtje bij ons in de kliniek. De volgende dag kon ze lekker naar huis. Het zal nog wel een aantal dagen duren voordat ze helemaal de oude is. Maar het gevaar is geweken!

 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd