Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Hond met vaginatumor

Hayley, een duitse herder teef van 3,5 jaar oud kwam bij ons binnen omdat ze al een hele tijd slijmerige uitvloeiing uit de vagina had. Hayley was niet echt ziek maar sinds enkele weken werd de uitvloeiing alleen maar meer en begon ook onfris te ruiken. Hayley at en dronk wel gewoon. Poepen werd de laatste tijd wel steeds moeilijker.

Wens voor een nestje pups

De eigenaar zou graag eens een nestje fokken met Hayley, maar na haar loopsheid in maart was de verwachtte loopsheid in september weg gebleven. Bij het algemeen onderzoek bleek dat er een harde massa te voelen was achter in de buik. Het vaginaal onderzoek met de camera was moeilijk te interpreteren vanwege het vele slijmverlies. Besloten werd om echografisch onderzoek te doen van de buik. Al snel werd duidelijk dat er een groot gezwel van meer dan 10 cm aanwezig was in de baarmoeder. Dit gezwel drukte tegen de einddarm waardoor het poepen bemoeilijkt werd. Ook de blaas werd door het gezwel ingedrukt. Voor de eigenaar stond de gezondheid van Hayley voorop en er werd besloten een kijkoperatie te doen en Hayley te steriliseren.

Toch geen sterilisatie nodig

Hayley werd onder narcose gebracht en er werd een snede gemaakt in de buik. De baarmoeder kwam snel in beeld en was sterk vergroot. Toch leek de massa los in de baarmoeder te liggen. Er werd een klein sneetje in de baarmoeder gemaakt en het gezwel bleek in de vagina met een klein steeltje vast te zitten. De vagina was door het zware gezwel uitgerekt en een stuk de buik in getrokken. Het gezwel was een heel stuk de baarmoeder in gegroeid maar zat er niet in vast. Door het steeltje door te knippen werd het hele gezwel verwijderd en de vaginawand werd weer dicht gehecht. Een sterilisatie was dus niet nodig.

Het gezwel werd opgestuurd naar de patholoog. Ook de patholoog vond het een hoogst ongewoon gezwel en dacht aan een poliepachtige structuur. 10 dagen later kwam Hayley op controle. Het ging heel goed met haar maar ze verloor nog wat bloederig vocht uit de vagina. Met de echo werd nog even naar het inwendige litteken gekeken. Dit bleek goed genezen. Door in de vagina te kijken met de camera kwam naar voren dat Hayley loops was! Als snel daarna bleek ze dekrijp te zijn.

Hayley is drachtig

Een paar weken later zag ik Hayley weer. Uit echografisch onderzoek bleek dat zij 5 weken drachtig is van ongeveer 7 pups! Van het inwendige operatielitteken is niks meer te zien. Natuurlijk moet deze dracht extra goed worden begeleid. Ook is met de eigenaar afgesproken om ter controle om het half jaar een echo te maken van de vagina en baarmoeder van Hayley.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd