Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Echografie & röntgen

Heeft uw dier mogelijk een botbreuk, of een probleem met de organen? Veel ziektes en (orthopedische) afwijkingen kunnen wij in beeld brengen met onze moderne röntgen- en echoapparatuur. Onze dierenartsen voeren dagelijks deze onderzoeken uit.

Röntgenonderzoek

Bij een röntgenfoto maken we gebruik van röntgenstraling om onderdelen van het lichaam in beeld te brengen. Vaak wordt het gebruikt om delen van het skelet te onderzoeken, bijvoorbeeld bij een botbreuk of andere orthopedische problemen.

Maar ook andere andere delen van het lichaam kunnen in beeld gebracht worden, bijvoorbeeld de longen of het hart bij hoestklachten, de darmen bij vermoeden van opeten van een vreemd voorwerp of de blaas bij mogelijke nier- of blaasstenen

Digitaal röntgenapparaat: snelle diagnose

AniCura Harderwijk beschikt over een digitaal röntgenapparaat waarmee röntgenfoto’s binnen enkele minuten beoordeeld kunnen worden. Zo kunnen we snel bij huisdieren een diagnose stellen.

Röntgenfoto gebit huisdier

AniCura Harderwijk beschikt ook over een speciaal röntgenapparaat waarmee wij foto’s kunnen maken van het gebit van uw huisdier. Veel dieren hebben te maken met gebitsproblemen.

Bij een gebitsbehandeling kunnen we met röntgen een veel betere beoordeling maken van de staat van het gebit, met name van de kieswortels. Zo kunnen we snel handelen bij problemen. Lees ook: röntgen bij huisdieren.   

Echografie: gedetailleerd onderzoek van organen

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om de organen van een dier in beeld te brengen. Echografie is een niet-invasieve, niet pijnlijke en veilige vorm van beeldvorming. De meeste dieren laten dit onderzoek ook heel goed toe en hoeven daarvoor niet onder narcose.

Echografie abdomen

In de diergeneeskunde gebruiken we echografie het meest om organen in de buik in beeld te brengen. Wanneer er uit het lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek aanwijzingen naar voren komen dat er iets mis is in één van de buikorganen, dan kunnen we deze met de echo in beeld brengen.

Aan de hand van de grootte, vorm en structuur van organen kunnen we dan vaak een goede diagnose stellen. Zo kijken we bij katten bijvoorbeeld vaak naar de nieren en bij honden veel naar de lever en de darmen.

Echo dracht hond of kat

Vanaf ongeveer 25 dagen na de bevruchting kan met behulp van een echografie worden vastgesteld of er zich levende pups of kittens in de baarmoeder bevinden. Lees ook: echografie bij huisdieren

Vraag, of afspraak maken?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, of een afspraak maken bij onze dierenartsen met expertise in echografie en röntgenonderzoek? Neem contact met ons op.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd