Leiderdorp - Landbouwhuisdier en paard logo

Contact met kliniek

071 - 541 69 45

Van der Valk Boumanweg 50, 2352 JD, Leiderdorp

Routebeschrijving

Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Rotkreupel bij schapen en geiten

Rotkreupel is een besmettelijke aandoening van de tussenklauwhuid. Het kan een acuut maar ook een chronisch probleem zijn.

Het klauwhoorn wordt door rotkreupel aangetast en leidt tot kreupelheid. De oorzaak van deze aandoening is een combinatie van omstandigheden en infectie met de bacteriën Dichelobacter nodosus en Fusobacterium necrophorum. Bij de geit komt rotkreupel veel minder vaak voor dan bij het schaap.

Hoe krijgen schapen en geiten rotkreupel

Introductie van rotkreupel in een koppel wordt meestal veroorzaakt door toevoegen van een drager. Dit is een dier dat de bacteriën bij zich draagt, maar zelf geen klachten laat zien. Het opsporen van deze dieren is lastig en zonder behandeling blijven zij besmettelijk voor de rest van het koppel. Een koppel kan ook geïnfecteerd worden vanuit een besmette omgeving, waar enige tijd eerder dieren met rotkreupel hebben gelopen.

Behandeling van rotkreupel

De behandeling van schapen met rotkreupel is lastig, omdat de bestrijding meestal niet eenvoudig en vooral tijdrovend is. Naast het bekappen van alle dieren en het gebruik van klauwbaden is bij sommige dieren een individuele behandeling noodzakelijk.

Verder is het belangrijk om na een behandeling de schapen naar een “schoon” weiland te brengen, dit wil zeggen een weiland waar ten minste twee weken geen schapen hebben gelopen.

Rotkreupel voorkomen

Goed management van de klauwen is belangrijk om rotkreupel te voorkomen. Dat wil zeggen twee keer per jaar preventief bekappen, gebruik maken van voetbaden en zorgen dat de dieren zoveel mogelijk in een schone en droge omgeving staan. Als behandeling geen of onvoldoende effect heeft, dan is vaccinatie een goede optie.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd