Blauwtong 26-09-2023

Inmiddels is de ziekte Blauwtong nu 3 weken in Nederland. Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

IBR en BVD

BVD en IBR zijn virussen die beide voor ernstige ziekteverschijnselen kunnen zorgen bij rundvee. Een infectie op het bedrijf gaat ook gepaard met verminderde groei of productie en zorgen dus ook voor economische schade.

BVD

Bovine Virus Diarree (BVD) is een virus dat wereldwijd voorkomt. Wanneer het virus op een bedrijf circuleert, kan dit grote gevolgen hebben voor de diergezondheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in een verhoging van het aantal ziektegevallen en het antibioticagebruik. Echter, dat BVD circuleert op een bedrijf is niet altijd goed merkbaar, maar ook dan kunnen de economische gevolgen groot zijn

Om te weten of BVD op uw bedrijf circuleert, kunnen we een quick scan uitvoeren. Wanneer deze positief is, is het advies om eerst eventuele dragers op uw bedrijf te zoeken en af te voeren. Vervolgens is het verstandig om te gaan vaccineren tegen BVD om zo te voorkomen dat er nieuwe dragers geboren worden.

Door alle dieren vóór het insemineren te vaccineren tegen BVD wordt voorkomen dat de vrucht besmet wordt en kunnen er geen (nieuwe) dragers geboren worden. Wij gebruiken hiervoor de entstof Bovela®. Het vaccin kan gegeven worden aan dieren vanaf drie maanden oud en moet een keer per jaar herhaald worden.

Enten tegen BVD kan ook zinvol zijn zonder een positieve quick scan, want BVD komen we op steeds weer nieuwe bedrijven tegen en circuleert dus in de omgeving. Door te gaan vaccineren tegen BVD voorkomt u dat BVD ook uw bedrijf treft.

IBR

IBR, ofwel koeiengriep, is een zeer besmettelijk virus wat een ontsteking van de voorste luchtwegen veroorzaakt. Wanneer IBR uw stal binnenkomt en de runderen weinig eigen afweerstoffen hebben, krijgen veel dieren hoge koorts, tranende ogen, neusuitvloeiing en een sterke melkproductiedaling. In het ergste geval kunnen dieren overlijden.

Vleesvee is gevoeliger voor IBR dan melkvee. De symptomen van een infectie bij vleesvee zijn heftiger en ze hebben een grotere kans om te overlijden aan een IBR-infectie. Het percentage dieren met afweerstoffen tegen IBR wordt wel eens door de GD onderzocht in de tankmelk. Veel koppels blijken tegenwoordig te weinig afweerstoffen te hebben tegen IBR. Wanneer dit bij uw koeien het geval is, is het verstandig om tegen IBR te gaan vaccineren. Hierdoor kan de schade bij een eventueel binnenkomende infectie beperkt worden.

Voor handelstallen en andere bedrijven die (veel) dieren aanvoeren is het belangrijk om de dieren te beschermen tegen IBR. Deze bedrijven hebben een grotere kans om met het aangekochte vee een infectie binnen te halen. Ook vleesveebedrijven doen er verstandig aan om de dieren standaard te beschermen tegen IBR omdat deze dieren, zoals eerder gemeld, gevoeliger zijn.

Om de dieren tegen IBR te beschermen kunnen wij het koppel tegen IBR vaccineren.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.