Blauwtong

Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers. Voor verdere vragen kun u telefonisch contact met ons opnemen. Telefoon: 071-541 69 45 Lees hier meer

Het gebit van uw paard

Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

Hoe is het gebit van een paard opgebouwd?

Een paard is een planteneter en heeft daarom een 'vlak' oppervlak op de kiezen. De kiezen hebben een maalfunctie, in tegenstelling tot vleeseters, zoals honden en katten, waar de kiezen scherp en hoekig zijn.  

De kiezen en tanden van het paard blijven doorgroeien om zo de slijtage door het malen van gras en hooi, te compenseren.  

Het gebit van een paard bestaat uit:

  • Snijtanden: hiervan heeft het paard er zes in de bovenkaak en zes in de onderkaak. Ze dienen om voedsel vast te grijpen en verplaatsen met hun tong het voer richting de kiezen.  
  • Haaktanden: bij een hengst of ruin kunnen er vier voorkomen, twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak. Bij merries worden ze ook wel eens gezien, maar ze zijn dan wel kleiner.  
  • Premolaren: dit zijn de kiezen het meest vóór in de mond zitten. Een paard heeft er in ieder geval zes in de bovenkaak en zes in de onderkaak. Soms hebben ze ook een kiesje in de bovenkaak net voor de eerste premolaar: een wolfskies.
  • Molaren: dit zijn de kiezen het meest achterin de mond. Een paard heeft er 12. 

Slijtage

Het gebit van een paard heeft geen rechte snijvlakken, de kiezen van de boven- en onderkaak staan in een hoek ten opzichte van elkaar. Met een goed functionerend gebit wordt een ronddraaiende kauwbeweging gemaakt, waarbij de tanden en kiezen in dezelfde hoek afslijten.  

Wanneer het paard de kauwbeweging niet helemaal afmaakt of kiezen staan wat scheef, dan kunnen er scherpe randen of haken ontstaan. Deze scherpe randen of haken kunnen zo groot worden dat ze in de wangen of in de tong van het paard gaan prikken. Dit is voor paarden erg pijnlijk en kan zorgen voor schade. Sommige paarden stoppen zelfs met eten.

Gebitsproblemen voorkomen 

Het is dus erg belangrijk om gebitsproblemen bij uw paard te voorkomen. Voor volwassen paarden raden wij aan om het gebit van uw paard een keer per jaar door een dierenarts te laten nakijken. Als uw paard scherpe randen of haken aan de kiezen heeft, dan vijlt de dierenarts deze weg.  

Bij AniCura ‘t Leidse Land bent u welkom met al uw vragen over het gebit van uw paard. 

Uw paard in goede handen

We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.

Gebruik de lijst hieronder.

Uw paard bij de dierenarts

  • Mocht u van plan zijn een paard of pony te kopen, dan raden we u zeker aan het dier te laten keuren. Dit kan vervelende situaties na aankoop voorkomen.

    Lees meer

  • Al een hele tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk op de eisprong te insemineren. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is daarbij noodzakelijk.

    Lees meer

  • Wij bieden de mogelijkheid van laser therapie aan bij bepaalde aandoeningen van uw paard. Laser therapie kan onder andere helpen bij ontstekingen, het helpt bij de genezing van bepaalde wonden en het helpt bij het bevorderen van de bloedsomloop.

    Lees meer

  • Alle paarden hebben wormen. Dit is helemaal niet erg, zolang het er maar niet te veel worden en het paard er goed tegen kan. Grote aantallen wormen zorgen namelijk voor klachten Daarnaast kunnen veulens vaak minder goed tegen wormen dan volwassen pa…

    Lees meer

  • Chippen is verplicht voor ieder paard en iedere pony en ezel. Deze chip moet binnen zes maanden na de geboorte van het veulen worden geplaatst.

    Lees meer

  • Door uw paard te laten vaccineren gaat het lichaam van uw paard zelf afweerstoffen (antilichamen) aanmaken tegen de infectieziektes waarvoor hij wordt vaccineert. Een infectieziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schim…

    Lees meer

  • In Nederland worden de meeste hengsten gecastreerd omdat ruinen meestal rustiger en beter te hanteren zijn dan hengsten. Het castreren van hengsten is een operatie die we vaak uitvoeren en waar we dus veel ervaring mee hebben.

    Lees meer

  • Droes, de meeste paardeneigenaren kennen het wel. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. Het typische beeld van droes is een paard met dikke abcessen onder de kaak.

    Lees meer

  • Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

    Lees meer

  • Naast bacteriën of een virussen kunnen paarden en pony's ook last hebben van parasieten. Wormen zijn voorbeelden van parasieten die in het maag-darmkanaal van het paard leven.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd