Jantje kwam voor een hernia perinealis

Wat is een hernia perinealis?

Het is een breuk in de bekkenbodemspieren.En hoe ontstaat zoiets?

Normaal als een hond poept, duwt hij met persbewegingen de ontlasting uit de endeldarm door de anus naar buiten.

Bij een hernia perinealis werken de spieren rond de endeldarm niet meer door verslapping of scheuren. Hierdoor kan bij het poepen de ontlasting niet meer makkelijk door de anus naar buiten geperst worden. De ontlasting hoopt zich hierdoor op in een zakvormige verwijding van de endeldarm onder de huid naast de anus.

Ook de prostaat, blaas en darmen kunnen door het persen verplaatst worden tot onder de huid naast de anus. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk voor de hond. Door deze verschuivingen kunnen de genoemde organen afgekneld of geblokkeerd worden.

Een breuk in de bekkenbodemspieren komt vooral voor bij reuen. Bij niet-gecastreerde reuen veroorzaakt het mannelijk geslachtshormoon testosteron, bij het ouder worden, namelijk voor een verzwakking van de bekkenbodemspieren en een vergroting van de prostaat.

Een hernia perinealis zal nooit vanzelf overgaan en kan aan een of twee kanten van de anus voorkomen. Wachten zal de situatie alleen maar slechter maken. Dus Jantje moest geholpen worden. Dat kan doormiddel van een operatie. Tijdens deze operatie hersteld Rick deze breuk en verstevigd deze middels een flap van een bekkenbodemspier.

Een ingewikkelde operatie

Een ingewikkelde operatie vanwege de nabijheid van de kringspier van de anus, de zenuw daar naartoe en mogelijk aanwezige verklevingen. Patiënten worden vaak doorverwezen voor deze specialistische zorg.

De operatie van Jantje is succesvol verlopen! Ondanks de ingewikkeldheid van de operatie herstellen honden vaak snel na deze ingreep.

Castratie als preventieve maatregel

Om een nieuwe hernia perinealis te voorkomen, wordt vaak castratie geadviseerd. Na castratie is er geen testosteron meer die de spieren rond de endeldarm verder kan verzwakken. Daarnaast keert de prostaat terug naar zijn normale of kleinere omvang. Hierdoor hoeft de hond minder hard te persen om te poepen en worden de spieren rond de endeldarm ontlast.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd