“Een weekje radiologie in een notendop”

Alexandra Bakkenes is dierenarts in opleiding en assisteert, nu tijdens haar tussenjaar, onze Europees Specialist Diagnostische Beeldvorming Susanne Boroffka.

Maandag – Voordat de poli’s beginnen, bespreken Susanne Boroffka en ik onder een kop koffie nog even ons weekend. Daarna gaan we natuurlijk hard aan de slag. Op maandagochtend starten we meestal met de oogecho’s voor (staar)operaties die worden uitgevoerd door Rick Sanchez, onze Europees Specialist Oogheelkunde. Met de echo beoordelen we de lens op de vorm en meten we hem op om de juiste maat van de kunstlens te bepalen. Ook beoordelen we of er andere afwijkingen verstopt zijn achter de lens ; zoals oa een loslating van het netvlies en hoe de kwaliteit is van het oogvocht.

Tussen de afspraken door maakt Susanne tijd vrij om wat CT-scans te beoordelen in ‘haar hok’ (een kleine kamer met grote computerschermen). Zo beoordeelt ze vandaag of er sprake is van uitzaaiingen van een milttumor bij een American Staffordshire terriër. Er blijkt uit de CT-scan dat er gelukkig geen uitzaaiingen zijn. De hond kan in de middag worden geopereerd door Gert ter Haar, onze Europees Specialist KNO- weke delen chirurgie, en Emile Pickee, onze specialist chirurgie in opleiding (resident ECVS).

Aan het eind van de dag komt met spoed nog een Labrador Retriever op de poli. Labradors staan bekend staan om hun gezelligheid en helaas ook om hun vraatzucht. Deze labrador heeft mogelijk een vreemd voorwerp in zijn maag of darmen en heeft last van braken en buikpijnklachten. De eigenaar geeft al aan dat er een speeltje is vermist en uiteindelijk blijkt uit de echo en uit de röntgenfoto’s dat dit inderdaad het geval is. Er zit iets in de maag. Ronald van Noort, onze Europees Specialist Interne Geneeskunde, kan een gastroscopie uitvoeren en het speeltje met een camera en paktang via de slokdarm verwijderen. Dit heeft als voordeel dat de Labrador niet geopereerd hoeft te worden.

Woensdag – Op woensdag staan er wederom veel afspraken gepland. Één van de patiënten is een hond met een beeld van ‘supraspinatus tendopathie’. Dit is een medische term voor een aandoening aan een van de schouderpezen. Na orthopedisch onderzoek komt hij (onder narcose en onder begeleiding van een van onze paraveterinairen anesthesie) op de echotafel. We onderzoeken eerst zijn pezen en daarna voeren we onder echobegeleiding een Moderin-injectie uit. Deze is zonder complicaties verlopen. De injectie wordt geplaatst door Rick Beishuizen, specialist in opleiding chirurgie (resident ECVS).

Ondertussen komt weer een nieuwe patiënt met spoed binnen. Ditmaal een kat die verdacht wordt van een bekkenfractuur. Nadat deze kat onder de CT-scan is geweest, beoordeelt Susanne Boroffka de beelden, waar inderdaad uit blijkt dat de kat een gecompliceerde bekkenfractuur heeft. Edgar Scheepens en Claire Oorsprong, resp. onze Europees Specialist Chirurgie en specialist in opleiding chirurgie, repareren samen het bekken succesvol.

In de middag komt een Europese korthaar bij ons op de poli omdat bij de verwijzende dierenarts een massa in de buik is ontdekt. Susanne Boroffka heeft de massa in beeld gebracht met de echo en de rest van de buikholte geïnspecteerd. De bevindingen worden besproken met Ronald van Noort en na zijn uitgebreide onderzoek komt hij met de kat terug in de echo-polikamer en neemt een biopt van de massa (met een naald celletjes uit de massa halen onder echobegeleiding). Dit wordt gedaan onder echobegeleiding, zodat de naald in de massa wordt begeleid. Zo kun je voorkomen dat er in bloedvaten wordt geprikt. Ook kan een eventuele (maar erg kleine kans op) bloeding direct in beeld worden gebracht. De internist stuurt het materiaal naar een laboratorium voor cytologisch onderzoek.

Donderdag – We beginnen de donderdagochtend met een hartecho van een klein hondje. Uit het pre-anesthetisch onderzoek bleek dat het hondje een hartruisje heeft en dan onderzoeken we het hart eerst voordat we gaan opereren. Na de echo heeft Joost Uilenreef, onze Europees Specialist Anesthesiologie en Pijnbestrijding een aangepast anesthesie protocol gemaakt en kan de patiënt door voor zijn patella luxatie operatie.

In de middag maakt Susanne weer tijd vrij voor een spoedpatiënt. Het gaat deze keer om een Maine Coon, die het erg benauwd heeft en is ingestort. De kat wordt geëchood aan haar hart, waarna Ronald haar direct onderzoekt. Bij de echo is te zien dat de linkerboezem enorm is verwijd en dat er zelfs een stolsel in de boezem te zien is. Helaas een slechte prognose.

Na een drukke ochtend en middag is onze laatste patiënt een Franse Bull pup van 9 weken oud. Bij de hartecho komt naar voren dat hij een heel klein ventrikel-septum defect (een gaatje tussen beide hartkamers) heeft, maar dit maakt hem zeker niet minder speels! Gelukkig vond de eigenaar het niet erg dat ik iets langer met hem wilde knuffelen. Dit was een leuke afsluiter van de week en een goed begin van het weekend.

Dinsdagen en vrijdagen ben ik vrij. In mijn vrije dagen sport ik graag, zie ik mijn vrienden, ben ik te vinden op terrasjes of lig ik languit op de bank series of films op Netflix te kijken. En tussendoor duik ik natuurlijk in de boeken voor mijn studie.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd