Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Corona en katten

“Hij zal toch geen corona hebben dokter?”

“Hij zal toch geen corona hebben dokter?” Dat is een veelgehoorde vraag de laatste tijd. Hadden we in de piek van de pandemie nog verhalen in de media over honden en katten besmet met het coronavirus met de naam SARS-CoV-2, nu horen we daar niets meer over.

Behalve de nertsen lijken andere dieren en niet gevoelig voor te zijn. Dat het ene dier wel gevoelig is voor een bepaald coronavirus en andere niet kennen we al heel lang. Er zijn heel veel verschillende coronavirussen.

Bij varkens is een coronavirus dat de ziekte TGE (Transmissable Gastro-Enteritis) een besmettelijke diarree veroorzaakt. Dat komt alleen bij het varken voor. Bij katten komt een coronavirus voor dat verantwoordelijk is voor de ziekte FIP (Feline Infectueuze Peritonitis) Een complexe dodelijke ziekte die naast buikvliesontsteking een veelheid aan andere symptomen geeft.

Daarnaast zijn er coronavirussen die een onschuldige diarree veroorzaken bij de kat of bij de hond, die weer niet overdraagbaar is naar de mens of naar andere dieren. Maar zoals het nieuwe coronavirus dat momenteel de wereld teistert ontstaan is door mutaties in het erfelijk materiaal van een redelijk onschuldig coronavirus, kan dat natuurlijk ook bij andere virussen gebeuren.

Die kans is heel klein, maar ook een heel kleine kans gebeurt een keer als we maar lang genoeg wachten. Dat kan misschien wel duizend jaar zijn of langer. Daarom is het goed dat er nu onderzoek gedaan wordt naar de besmettelijkheid van SARS-CoV-2 bij katten en de kans dat het overspringt naar de mens. Vooralsnog lijkt dat niet of bij hoge uitzondering te gebeuren. Die gevallen waarin dat virus in de ontlasting werd aangetoond is het maar de vraag of het virus niet pas bij de monstername erin is gekomen. Soms lijkt iets simpel maar blijkt de werkelijkheid oneindig complexer. Als er iets bekend is over het onderzoek, laat ik dat hier weten.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd