Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Puppyverdriet

Er stond een puppyvaccinatie op het spreekuur voor mij afgesproken. Dat is altijd leuk om een puppy nieuwsgierig over de behandeltafel te zien lopen. Vaak met een glunderende eigenaar erbij. Er is altijd veel te vertellen over de eerste levensfase.

De laatste tijd komt het echter steeds vaker voor dat de vrolijkheid in de spreekkamer opeens omslaat. Zo ook bij de familie de Kenter. Via marktplaats een puppy gekocht. “Ja” zei meneer Kenter, “Toen we er waren vertrouwde ik het eigenlijk niet. Maar wat doe je als je dochter al een puppy heeft uitgekozen en er mee in haar armen rondloopt.” Het trillende hondje op tafel zat onder de vlooien en was helemaal niet blij en nieuwsgierig. “Dit hondje is nauwelijks onder de mensen geweest en is niet gesocialiseerd.” Sprak ik zorgelijk.

Van het vaccinatieboekje klopte ook weinig. De hond was gekocht in Brabant en gevaccineerd in België. Terwijl het verboden is om dieren over de grens mee te nemen zonder geldige hondsdolheidvaccinatie en die mag pas vanaf 12 weken gegeven worden en daarna geldt een wachttijd van drie weken. Volgens het boekje was deze pup echter 9 weken. En volgens mij nog geen 8 weken aan het gebit te zien. “U bent opgelicht” zei ik en de sfeer werd al bedrukter.

Gelukkig was hij wel gechipt en klopte het nummer met het boekje. “Ik moet hier een melding van doen aan de NVWA vanwege de nieuwe wet die de illegale puppyhandel moet tegengaan.” vertelde ik en toen schrok men pas echt. “Gelukkig is het geen Oost-Europees vaccinatieboekje zonder hondsdolheidvaccinatie. Want daar zijn al wat puppy’s van in quarantaine geplaatst, dat zal bij uw hond niet gebeuren, want België is geen risicoland wat betreft hondsdolheid.” kon ik tot hun opluchting vertellen. “Dat wist ik allemaal niet” zei meneer Kenters. “Van uw onwetendheid wordt dan ook misbruik gemaakt. Daardoor blijft die illegale puppyhandel een groot probleem met veel dierenleed en risico’s voor de volksgezondheid. Want hondsdolheid is voor mens en dier een dodelijke ziekte waar niets aan te doen is. Maar gelukkig is dit geen Oost-Europese hond. We gaan de vlooien bestrijden en ik stel voor dat u nu al een gedragstherapeut inschakelt voor een goede socialisatie.” stelde ik voor.

Toen ik ze enkele maanden later weer zag huppelde het jonge hondje vrolijk in het rond. Gelukkig kwam het toch nog op zijn pootjes terecht. Door de nieuwe wet- en regelgeving om de illegale puppyhandel aan te pakken, moeten toekomstige eigenaren zich vooraf goed laten informeren. Dat kan bij uw dierenarts of via de website van het LICG. Anders kan puppygeluk snel omslaan in puppyverdriet.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd