Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

De maltapoo van Marktplaats

De familie Andeweg had net een jonge pup aangeschaft. Vol enthousiasme kwamen ze voor een gezondheidscontrole op het spreekuur. “Een echte maltapoo” sprak mevrouw Andeweg trots.

Nu heb ik in mijn opleiding ook rassenleer gehad, maar de maltapoo kwam daar niet in voor. Ik fronste mijn wenkbrauwen en vroeg waar die naam vandaan kwam. Dat is een kruising van een Maltezer leeuwtje en een poedel.” Vertelde ze enthousiast. ”Ik bedacht mij dat een college rassenleer nu niet het meest voor de hand liggend was. Vroeger had je rassen en kruisingen (of iets minder vriendelijk: bastaarden), maar tegenwoordig krijgt iedere kruising een naam alsof het een ras is. Dat is met de labradoodle begonnen, wat eigenlijk een bastaardpoedel is.

Met het verschijnen van die namen zijn de prijzen van dergelijke dieren omhooggeschoten. De huizenmarkt mag dan oververhit zijn, de hondenhandel is dat zeer zeker ook.

Maar goed het vrolijk kwispelende hondje had daar geen weet van en keek mij vrolijk aan. “We zullen Kees eens onderzoeken” zei ik en begon aan mijn onderzoek. Kees was in het bezit van een Oost-Europees vaccinatiepaspoort. Volgens het boekje zou hij 12 weken oud zijn maar aan het gebit kon ik zien dat het waarschijnlijk om een jonger dier ging. Gelukkig was Kees verder gezond. Maar een hond die van het ene land naar het andere reist moet in het bezit zijn van een geldige vaccinatie voor hondsdolheid. Volgens het boekje was die vaccinatie wel gegeven. Maar vermoedelijk op te jonge leeftijd. En de voorgeschreven wachttijd van 3 weken tussen vaccinatie en reis was ook niet in acht genomen. Het rammelde aan alle kanten.

“Gelukkig is Kees gezond maar de persoon die hem aan u heeft verkocht heeft zich niet aan de regels gehouden. “Eigenlijk is Kees te vroeg bij de moeder weggehaald en door het gerommel met de vaccinaties lopen we in Nederland het risico ziektes te importeren waar ook mensen ziek van kunnen worden en zelfs aan kunnen doodgaan.” Vertelde ik haar. “Maar ik snap dat u daar allemaal niet van op de hoogte was” zei ik. “Maar gelukkig is Kees gezond, want ik maak ook wel anders mee.” zei ik om haar enigszins op te beuren. De vrolijke stemming was iets minder vrolijk geworden. “Ik zocht op marktplaats naar een hondje en toen ik ging kijken was ik gelijk verkocht”’ sprak ze bedrukt. “Tja ik ben bang dat u toch een hondje gekocht heeft van de illegale puppyhandel. Zei ik. Kees kwispelde en likte haar hand alsof hij zeggen wilde: maar ik ben toch lief, baasje?

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd