Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Een knipoog

Het kan gebeuren dat je hond of kat ineens naar je zit te knipogen. Dat klinkt schattig, maar aanhoudend knipogen is een teken van pijn, wat we vaak zien bij een beschadiging van het oog.

Beschadiging van het hoornvlies

Vaak is er een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies. Dit is de buitenste doorzichtige laag van het oog. Als er een bacterie in die beschadiging komt en die niet juist behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Het oog wordt dieper aangetast en in het ergste geval verliest uw hond of kat een oog.

Oorzaak oogbeschadiging bij uw hond of kat

In de meeste gevallen zien we takken, grasaren, doorns, een kattenkrab, haren en een verminderde traanproductie als onderliggende oorzaak. Bij bepaalde rassen (honden met bolle ogen) zien we veel vaker oogproblemen omdat hun ogen niet goed beschermd zijn door de oogkassen.

Wat kan uw dierenarts doen?

Uw dierenarts kan een oogonderzoek uitvoeren. Een onderdeel hiervan zal een kleuring zijn. Er wordt een kleurstof in het oog gedaan. Dit blijft plakken aan het beschadigde deel van het oog, waardoor dit zichtbaar wordt.

Hoe het probleem wordt behandeld is afhankelijk van het probleem en de onderliggende oorzaak. Voor oppervlakkige beschadigingen wordt vaak een oogzalf voorgeschreven. Bij pijn kunnen we pijnstillers geven en een kraag wordt vaak gebruikt om extra schade door in het oog te wrijven te voorkomen.

Vroege behandeling geeft de meeste kans op een goede genezing. Mocht uw hond een dichtgeknepen of rood oog hebben of afwijkende uitvloeiing, maak dan op korte termijn een afspraak bij ons.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd